Hopp til innhold

Solberg: – Jeg har tillit til Listhaug som statsråd

Statsminister Erna Solberg sier unnskyld til folk som har blitt såra av et omstridt terror-innlegg fra justisminister Sylvi Listhaug på Facebook.

Aftenposten: Solberg ber om unnskyldning for Listhaugs Facebook-innlegg

SE KLIPP: – Vi må sørge for at vi alle bidrar til en rolig, saklig debatt – der vi ikke tilegner hverandre holdninger som vi ikke har. Særlig på så ømfintlige punkt som dette, sier statsminister Erna Solberg når hun møter pressen onsdag.

Justisminister Sylvi Listhaug har fått massiv kritikk av flere sentrale politikere for et innlegg på Facebook.

Statsminister Erna Solberg har overfor NRK kalt utspillet for «for tøft», men da hun stilte til intervju i søndagsrevyen ville hun ikke svare på om hun ønska at Listhaug skulle slette innlegget.

Dagens Næringsliv avslører onsdag ettermiddag at Solberg flere ganger skal ha bedt Listhaug om å slette innlegget.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet», skrev Listhaug i innlegget.

– Jeg mener den er nedverdigende. Og det er rettet mot et parti som har erfart hva terrorisme er, sa Ap-leder Støre lørdag.

Onsdag ettermiddag sier Erna Solberg unnskyld på vegne av regjeringa.

– På vegne av regjeringa har jeg ønsket å be om unnskyldning for at den retorikken som regjeringa har brukt har såra folk, sier Solberg.

– Det er et spesielt forhold til terror i Norge etter 22. juli. Det betyr at man må være ekstra varsom i diskusjon om terror. Det har vi ikke vært i denne saken, og det har vi lært av, sier Solberg til når hun møter pressen onsdag.

Solberg: Listhaug sier hun har lært av saken

Solberg vil ikke svare på om hun har bedt Listhaug om å slette utspillet på Facebook. Men Solberg understreker at hun fortsatt har tillit til Listhaug, når hun får direkte spørsmål om det.

– Jeg har tillit til Listhaug som statsråd. Hun er en god justisminister og hun har selv sagt at hun har lært av denne saken. Jeg tror vi alle har lært at vi må være forsiktig med ord knytta til terror, sier Solberg.

På spørsmål om hvorfor det er hun og ikke Listhaug som beklager i saken, svarer Solberg at det er på grunn av at Ap-leder Støre har bedt om det.

– Sårende for mange

Ifølge Solberg står også Listhaug bak unnskyldninga, skrev Aftenposten før Solberg møter pressen.

– Jeg forstår at uttalelser fra statsråder i Regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av Regjeringen til de som vi har såret, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Frp har tidligere ment at det var Ap som fikk debatten om utspillet som

Tidligere onsdag ettermiddag varsla Rødt mistillitsforslag etter Listhaug-saken.

DN: Solberg ba Listhaug slette omstridt Facebook-innlegg

Allerede lørdag, dagen etter innlegget ble publisert, skal statsministeren, via sin statssekretær, ha bedt Listhaug om å fjerne det.

Budskapet skal ha blitt gjentatt, og også gitt til Listhaug direkte fra Solberg i løpet av helga.

Det var ikke aktuelt, var beskjeden fra Listhaug, ifølge DN. Avisa viser til anonyme kilder «som kjenner prosessen».

Det omstridte innlegget det hele starta med, ble sletta onsdag, med begrunnelse i at justisministeren ikke hadde rettigheter til å bruke bildet.

NRK har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) om opplysningene i DN. SMK ønsker ikke å kommentere saken.

DN: Solberg ville ikke at Listhaug stilte til debatt

Ifølge DN ønska Listhaug å gå ut med en offentlig forklaring på budskapet i utspillet. Men SMK skal også ha motstilt seg at Listhaug stilte i Politisk kvarter hos NRK mandag morgen. Der stilte i stedet partiets innvandringspolitiske talsperson.

Tirsdag gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til kraftig angrep på Listhaugs utspill, som han mener «nører opp om akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli».

Tirsdag kveld gikk Listhaug ut på Facebook og skrev at det ikke var meninga å såre noen med innlegget, som har blitt kobla til terroren mot Arbeiderpartiet på Utøya 22. juli.

Den nasjonale støttegruppa for 22. juli har bedt om å møte Solberg for å diskutere Listhaug-utspillet. Solberg bekrefta tirsdag overfor NRK at hun skal møte støttegruppa.

I sin beklagelse onsdag, innrømmer Solberg at hun ikke hadde forstått hvor hardt utspillet traff Ap og Auf.

– Jeg oppfattet nok heller ikke hvor hardt det traff både Ap og AUF som er truffet så sterkt av terror. Det må vi ta inn over oss, og at dette er annerledes i saker om terror enn i andre politiske saker, svarer hun til avisa.

Bråket rundt statsråd Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg

Erna Solberg intervjues om Listhaug-utspillet i Søndagsrevyen.

AKTUELT NÅ