Hopp til innhold

Listhaug: – Det var ikke meninga å såre noen

Justisminister Listhaug sier det ikke var i hennes tanker at et omstridt Facebook-innlegg kunne kobles til Utøya-terroren. Men innlegget er ikke sletta.

Sylvi Listhaug på regjeringens nasjonale integreringskonferanse

«Terrorbekjempelse er en viktig sak som vi må og skal diskutere. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til en saklig debatt!», skriver justisminister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook tirsdag kveld.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått mye kritikk for et innlegg på Facebook i helga, der hun skrev at Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens.

– Mange lurer på hva nå, hva tenker jeg. Jeg føler et sterkt behov for å svare på det! skriver hun.

– Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på, sier Listhaug.

Hun skriver at debatten har «bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror».

Meninga med det omstridte utspillet var, ifølge Listhaug, kun å diskutere et politisk forslag. Utgangspunktet var et forslag, som ble nedstemt i kommunalkomiteen, om å kunne ta passet fra fremmedkrigere uten domstolsbehandling.

– Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det ville vært fullstendig forkastelig, skriver Listhaug.

Listhaugs kommentar kommer kort tid etter at KrF krevde en beklagelse.

Om kritikk fra Støre: – Jeg ble lei meg

Tidligere på dagen tirsdag kom Ap-leder Jonas Gahr Støre med kraftig kritikk av regjeringa som følge av Listhaugs utspill.

– Jeg ble lei meg da Ap- lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli. Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har, skriver Listhaug.

Listhaug er kritisert for innlegget også med argumenter som ikke handler om 22.juli. Venstre-leder Skei Grande har for eksempel kalt Listhaug-utspillet et urettferdig angrep på Ap. Men det er 22.juli-kritikken Listhaug i hovedsak kommenterer i sitt innlegg tirsdag kveld.

Klokka 21.55, rundt 20 minutter etter Listhaug la ut sin kommentar, lå likevel det omstridte Facebook-innlegget fortsatt på sida til Listhaug.

NRK har gjentatte ganger tirsdag forsøkt å komme i kontakt med Listhaug, via hennes rådgiver, for å gi henne mulighet til å svare på kritikken fra Støre.

Uttrykker medfølelse til etterlatte og overlevende

Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli har bedt om et møte med statsminister Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Sanner (H). Solberg har bekrefta overfor NRK tirsdag kveld at hun skal møte støttegruppa.

Listhaug kommenterer de etterlatte og de overlevende etter Utøya i innlegget sitt tirsdag:

«Jeg har stor medfølelse for de etterlatte som mistet sine kjære på Utøya og alle de som opplevde det grusomme som skjedde i 2011».

NRK har vært i kontakt med støttegruppa, som ikke ønsker å kommentere Listhaugs uttalelse tirsdag kveld.

Utøya-overlevende og fylkesvaraordfører i Finnmark, Tarjei Jensen Bech, ble ikke beroliget av Listhaugs forklaring sent tirsdag kveld. Der skriver Listhaug blant annet at det ikke var hennes hensikt å såre noen.

– Umiddelbart tenker jeg at det ikke ligger noen beklagelse i det budskapet hun nå kommer med. Dessuten har hun ikke slettet den opprinnelige meldingen, påpeker Bech overfor NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger