Hopp til innhold

Aldri vært mer bråk om TV-aksjonen: – Samarbeidet med Sp-ordførerne er utfordrende

12 norske kommuner nekter å bidra til årets TV-aksjon fordi pengene går til WWF, og flere kan det bli. – Aldri opplevd støy som ligner på dette, sier spesialrådgiver i innsamlingsrådet.

Hanne Myrvang, fylkesleder tv-aksjonen Nordland

Fylkesleder Hanne Myrvang for TV-aksjonen i Nordland går hardt ut mot kritikerne av årets mottaker WWF.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Fire måneder før bøssebærerne kommer på døra, stormer det rundt årets TV-aksjon, som i år går til Verdens naturfond (WWF) og kampen mot plast i havet.

Så langt har 12 kommuner bestemt at de ikke vil støtte TV-aksjonen, enten ved å ikke gi penger eller ikke bidra til å opprette komiteer.

Også flere stortingsrepresentanter som Geir Pollestad og Siv Mossleth fra Senterpartiet har uttalt at de ikke støtter årets aksjon.

Fra før har flere ordførere i Innlandet og Trøndelag gjort det klart at de boikotter årets innsamlingsaksjon fordi WWF er for ulv, mens Moskenes i Lofoten hevder at WWF har jobbet hardt for å få stanset norsk hvalfangst.

Sp-ordfører: – WWF for kontroversiell

Det er 136 Sp-ordførere i Norge, og flere av dem vurderer å trekke støtte til TV-aksjonen.

En av dem er Harald Lie, som er ordfører i skogkommunen Hattfjelldal på Helgeland.

NRK har tidligere fortalt om hjørnesteinsbedriften Arbor, som ikke klarer å skaffe nok trær til virksomheten på grunn av omfattende skogvern.

Ordføreren i Hattfjelldal, Harald Lie

– Hattfjelldal blir pålagt mye skogvern. Også private skoger trues av vern. Dette kommer på toppen av statskogvernet, sier Hattfjelldal-ordfører Harald Lie. 

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– WWF jobber for å ta bort mye av ressursgrunnlaget for kommunen vår. Gjennom rapporten Skogkur2020 har de markert seg som ivrige tilhengere av skogvern. Dette blir for kontroversielt for oss.

Lie sitter nå og forfatter et forslag til vedtak, som han håper han får et samlet kommunestyre med på neste onsdag. Hattfjelldal ligger dermed an til å bli den 13. kommunen som ikke støtter årets aksjon.

– Her vil vi gi et tydelig signal om at vi vil støtte aksjonen neste år. Men ikke i år, sier han.

I nabokommunen Grane har de allerede gjort et vedtak om å ikke støtte årets aksjon. Her er Ellen Schjølberg (Sp) ordfører.

Også Sp-ordfører Monika Sande i Beiarn synes det er vanskelig å støtte WWF. Ordførerkollega Rune Berg i Saltdal sier de vil ta opp diskusjonen. Begge kommunene skal diskutere saken i kommunestyret i slutten av juni.

Skal behandle saken

Også i Trøndelag er det flere kommuner som skal behandle saken de kommende ukene.

Snåsa-ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) sier de ikke ønsker å delta. Han vil heller ha en alternativ aksjon der det samles inn penger til samme formål, men til en annen organisasjon.

– Det handler om rovdyr og WWF sitt standpunkt der. Vi er en av landets mest belastede rovdyrkommuner. Det er veldig krevende å kjøre en slik aksjon hos oss.

Ordførerkollega Stian Brekkvassmo i Namsskogan sier det er vanskelig å ikke være med på en dugnad som TV-aksjonen, men at kan gå mot nei til deltakelse også hos dem.

– Det sitter langt inne å støtte en organisasjon vi kan risikere å møte i retten i andre saker.

I Nord-Østerdal i Innlandet har motstanden har vært stor og en rekke kommuner har allerede sagt nei til å delta.

Der ble Tolga den første kommunen i området til å si ja. Det skjedde mot ordførerens ønske.

– Sjøl om mitt forslag ble nedstemt, så er det viktig at vi også her kritiserer innsamlingsrådet i NRK, som har valgt at WWF skulle få årets TV-aksjon, sier ordfører Bjørnar Tollan Jordet (SV).

Aksjonsleder: – Utfordrende

Bøsse TV-aksjonen

NASJONAL DUGNAD: TV-aksjonen arrangeres for 47. gang i 2020. Det er siden oppstarten samlet inn nærmere åtte milliarder kroner.

Hanne Myrvang, som er TV-aksjonens leder i Nordland, sier samarbeidet med Senterparti-ordførerne i fylket har vært utfordrende.

– TV-aksjonen har vært en tradisjon og felles dugnad det norske folk har stått samlet om siden 1974. Dette er første gangen vi har opplevd så mye motbør. Det er historisk for vår del.

Myrvang merker seg at det primært er Senterpartipolitikere som roper høyest, og går langt i antyde at ordførerne bruker saken politisk.

– Jeg skjønner at rovdyrdebatten har vært vanskelig for mange ordførere. Men plast i havet er et enormt problem som vi bør kunne stå sammen om. Så kan vi være uenig i andre saker. Å gå til boikott er ganske drastisk, sier Myrvang.

Innsamlingsrådet i NRK: – Trist

Jaya Rathore på Dana Pani Beach, Mumbai, India

Pengene WWF får fra årets TV-aksjon skal kun gå til å forhindre plast å nå ut i verdenshavene. Det skjer i fire land i Sørøst-Asia. Her fra plastrydding i India.

Foto: Eivind Molde / NRK

At 12 kommuner så langt har sagt at de ikke støtter årets TV-aksjon bekymrer ikke innsamlingsrådet i NRK.

– Det er trist, men det er et lite mindretall av norske kommuner, tross alt, sier Erik Skarrud, som er spesialrådgiver i innsamlingsrådet i NRK.

Verken Skarrud eller hans forgjenger, Erik Berg Hansen, kan huske å ha opplevd en såpass organisert protest mot TV-aksjonen.

– Det har vært støy rundt enkelte organisasjoner, som Regnskogfondet og Frelsesarmeen. Men ingen ting som ligner på dette, sier Skarrud.

Rådet var klar over at WWF har en politisk side, og det har vært forberedt på at det kunne bli en politisk sak.

– Vi tar reaksjonene på alvor, men vi går ikke rundt og frykter at TV-aksjonen skal gå i vasken.

Mer bekymret for korona

Erik Skarrud

– Jeg håper og tror at Senterpartiet og andre som er uenig med WWF i enkeltsaker, kan legge striden til sides, og enes om at plast i havet er et stort miljøproblem over hele verden, sier Erik Skarrud.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Skarrud og kollegene har sjekket hvor mye penger som kom fra de 12 kommunene som nå dropper støtten til aksjonen. Det dreier seg om rundt 1,5 millioner kroner av totalt 250 millioner.

– Jeg er i grunnen mer bekymret for at Norges største økonomiske knekk siden andre verdenskrig vil påvirke innsamlingsresultatet enn det boikottaksjonen ser ut til å gjøre, sier han.