TV-aksjonen slår tilbake mot boikottkommuner: – Kun synsing

Flere politikere nekter å bidra til TV-aksjonen fordi WWF får pengene. Nå går TV-aksjonen ut og hevder hvalfangst-kritikken er ubegrunnet.

Hanne Myrvang

Fylkesleder Hanne Myrvang for TV-aksjonen i Nordland går hardt ut mot kritikerne av årets mottaker WWF.

Foto: Kari Skeie / NRK

Det har mildt sagt stormet rundt TV-aksjonen 2020, og fortsatt er drøyt fire måneder til bøssebærerne kommer på døra.

En rekke politikere over hele landet har i tur og orden gått ut mot aksjonen, som i år går til Verdens naturfond (WWF) og kampen mot plast i havet.

Sist ut i rekka er lofot-kommunen Moskenes med ordfører og varaordfører i spissen. Hele formannskapet nekter å bidra til årets TV-aksjon.

De peker på WWFs mangeårige kamp mot norsk hvalfangst.

– Boikott på feil grunnlag

Det får fylkesleder for TV-aksjonen i Nordland, Hanne Myrvang, til å reagere kraftig. Hun mener avgjørelsen er tatt på feil grunnlag.

– Det er veldig drastisk å boikotte aksjonen. WWF er klar på at de ikke er imot hvalfangst. Da blir det feil å bruke det som argument, sier Myrvang til NRK.

– På nettsidene til WWF internasjonalt skriver de at de er imot kommersiell hvalfangst. Er det ikke forståelig at politikerne da reagerer?

Sakrisøy, Moskenes

I lofot-kommunen Moskenes vil hele formannskapet boikotte TV-aksjonen fordi de hevder WWF er imot norsk hvalfangst.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Jeg forstår det, men vi tar ikke stilling til hva WWF internasjonalt mener. Vi forholder oss til WWF Norge, og TV-aksjonen skal gå til å bekjempe plast i havet - og kun det.

Avviser at de bommet

Fra før har flere ordførere i Hedmark gjort det klart at de boikotter årets innsamlingsaksjon fordi WWF er for ulv. Også varaordføreren i Bodø har gått hardt ut mot organisasjonen.

Myrvang i TV-aksjonen er overrasket over motstanden.

– Det er første gang vi opplever en så tydelig motstand. Det så vi ikke komme.

– Har dere bommet på mottaker når så mange er kritisk?

– Nei, det synes vi absolutt ikke. Plastforsøpling er ett av verdens største problemer, og WWF er en organisasjon med stor tyngde, og som kan gjøre en veldig bra jobb. De er en verdig mottaker.

– Pengene er dessuten øremerket det 5-årige prosjektet og har strenge retningslinjer.

Håper på motreaksjon

Overfor NRK understreker varaordføreren i Moskenes at han er opptatt av plastforsøpling.

Bjørn Jensen (SV) sier WWFs holdning til hvalfangst gjør at han ikke vil ha noe med årets TV-aksjon å gjøre.

Han hevder WWF har jobbet hardt for å få stanset norsk hvalfangst, noe organisasjonen i Norge tilbakeviser .

Samtidig tar varaordføreren et oppgjør med MSC. Det er en ikke-kommersiell organisasjon som ble startet av WWF, og som er en miljømerking for fiskeriene.

– Hvis du har stor pengebok kan du kjøpe deg til å bli miljøvennlig, hevder Jensen.

Den kritikken avviser Hanne Myrvang i TV-aksjonen på det sterkeste.

– WWF ikke har hatt noe med MSC å gjøre siden 1999, så det stemmer ikke. Han må kunne dokumentere slike påstander.

– Jeg håper vi nå får se motreaksjoner på boikottene, og at vi får et veldig bra resultat. Vi skal hjelpe 900.000 mennesker, og du skjønner at saken er viktig når du ser bilder av barn som leker på søppeldynger.

Hvordan havner egentlig kondomer, skosåler og ketsjupflasker i fjæra? Ingen vil innrømme at de kaster, men Line går under vann og under jorda for å finne svar. Når hun plutselig finner tre døde dyr på ei strand, skjønner hun at noe må gjøres. Men hva?

Hvordan havner egentlig kondomer, skosåler og ketsjupflasker i fjæra? Ingen vil innrømme at de kaster, men Line går under vann og under jorda for å finne svar. Når hun plutselig finner tre døde dyr på ei strand, skjønner hun at noe må gjøres. Men hva?