Etter 40 år med parasittangrep kan endelig folk fra Hattfjelldal, Grane og Vefsn juble. Natt til søndag gikk nemlig startskuddet for at fiskeentusiaster igjen skulle få fiske i et av Norges viktigste vassdrag for laksefiske.
Helt siden midten av 1970-tallet har Vefsna i Nordland vært infisert av laksedreperen Gyrodactylus Salaris – ei plage som myndighetene har brukt nærmere 200 millioner kroner på å bli kvitt. Elvevassdraget ble offisielt friskmeldt i høst, og nå åpnes den 160 kilometer lange elva etter å ha vært stengt i mange år.
- Les mer:
– En virkelig stor dag
Grunneier Bjørn Brodtkorb er veldig glad for at elva nå er friskmeldt.
Bjørn Brodtkorb er grunneier. Han er glad for at man nå kan fiske i elva igjen.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg– Dette er virkelig en stor dag. Alle ser at dette burde ha vært gjenskapt for lenge siden, men nå er vi der – og da får vi være veldig fornøyde og glade for det, sier Brodtkorp.
- Les også:
– Potensial på 50 tonn
Seksjonsleder for miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland, Tore Vatne, ser et potensial for Vefsna. Han sier at de har store forhåpninger til elvevassdraget.
Tore Vatne er seksjonsleder ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland.
Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK– Vefsna er den desidert største elva i Nordland, og har et like stort potensial som alle lakseelvene i fylket, forteller Vatne.
Han mener at elva er i en egen klasse, fordi den både er lang og har stor vassføring.
– Dette er ei produktiv elv, og vi ser for oss at den skal kunne matche Namsen om noen år.
– Hva er målet?
– Hvis den gode utviklinga fortsetter, ser vi for oss at det skal være grunnlag for fangst på 50 tonn. Vi har store forhåpninger til Vefsna, så lenge den kommer i gang med full produksjon. På 50 tonn skal vi si oss fornøyde.
– Er det et realistisk mål?
– Det er realistisk når vi får i gang produksjonen i hele elva. Nå jobber vi med et tiårsperspektiv. Man beregner rundt seks år på en generasjon med villaks.
- Les også: Åpner Vefsna for laksefiske
Det 17 meter høye fossefallet Laksforsen i Vefsna.
Foto: Frank Nygård / NRK– Det tar litt tid
Et av kriteriene er at man raskt må få i gang produksjonen over fossen Laksforsen igjen. Vatne forteller at det heller ikke er gitt at de klarer å utnytte alle områdene med det første.
– Det tar litt tid, men slik er det i biologien. Nå er det optimisme, for vi håper og tror at Vefsna skal hevde seg godt.