Hopp til innhold

Ei av Norges viktigste lakseelver gjenåpnet

Helt siden midten av 70-tallet har lakseelva Vefsna vært infisert av Gyrodactylus Salaris. Myndighetene har brukt nærmere 200 millioner kroner på å bli kvitt den laksedrepende parasitten, og nå åpner endelig elva etter å ha vært stengt i mange år.

Idyll ved Vefsnavassdraget

Laksefisket i den friskmeldte elva er i gang igjen. Nå kan idyllen komme tilbake.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Etter 40 år med parasittangrep kan endelig folk fra Hattfjelldal, Grane og Vefsn juble. Natt til søndag gikk nemlig startskuddet for at fiskeentusiaster igjen skulle få fiske i et av Norges viktigste vassdrag for laksefiske.

Helt siden midten av 1970-tallet har Vefsna i Nordland vært infisert av laksedreperen Gyrodactylus Salaris – ei plage som myndighetene har brukt nærmere 200 millioner kroner på å bli kvitt. Elvevassdraget ble offisielt friskmeldt i høst, og nå åpnes den 160 kilometer lange elva etter å ha vært stengt i mange år.

– En virkelig stor dag

Grunneier Bjørn Brodtkorb er veldig glad for at elva nå er friskmeldt.

Bjørn Brodtkorb

Bjørn Brodtkorb er grunneier. Han er glad for at man nå kan fiske i elva igjen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Dette er virkelig en stor dag. Alle ser at dette burde ha vært gjenskapt for lenge siden, men nå er vi der – og da får vi være veldig fornøyde og glade for det, sier Brodtkorp.

– Potensial på 50 tonn

Seksjonsleder for miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland, Tore Vatne, ser et potensial for Vefsna. Han sier at de har store forhåpninger til elvevassdraget.

Tore Vatne

Tore Vatne er seksjonsleder ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Vefsna er den desidert største elva i Nordland, og har et like stort potensial som alle lakseelvene i fylket, forteller Vatne.

Han mener at elva er i en egen klasse, fordi den både er lang og har stor vassføring.

– Dette er ei produktiv elv, og vi ser for oss at den skal kunne matche Namsen om noen år.

Hva er målet?

– Hvis den gode utviklinga fortsetter, ser vi for oss at det skal være grunnlag for fangst på 50 tonn. Vi har store forhåpninger til Vefsna, så lenge den kommer i gang med full produksjon. På 50 tonn skal vi si oss fornøyde.

– Er det et realistisk mål?

– Det er realistisk når vi får i gang produksjonen i hele elva. Nå jobber vi med et tiårsperspektiv. Man beregner rundt seks år på en generasjon med villaks.

Laksforsen er et 17 meter høyt fossefall i elva Vefsna i Grane kommune i Nordland.

Det 17 meter høye fossefallet Laksforsen i Vefsna.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det tar litt tid

Et av kriteriene er at man raskt må få i gang produksjonen over fossen Laksforsen igjen. Vatne forteller at det heller ikke er gitt at de klarer å utnytte alle områdene med det første.

– Det tar litt tid, men slik er det i biologien. Nå er det optimisme, for vi håper og tror at Vefsna skal hevde seg godt.