Utenriksministeren om «Remøy»: – Har vært en komplisert sak

Reketråleren fikk reise hjem, men saken om det russiske myndigheter mener var ulovlig fiske er ikke avsluttet.

Børge Brende foran Utenriksdepartementet

REMØY-SAKEN: Torsdag fikk reketråleren «Remøy» reise tilbake til Norge etter å ha vært tre uker i arrest i Murmansk. Saken om arresten er løst, men ikke saken om avkryssingsfeilen i lisensskjemaet for reketråleren, forteller utenriksminister Børge Brende (H).

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Diplomati og rederiet sin innsats gjør at reketråleren Remøy er på vei til Tromsø etter tre uker i arrest i Murmansk, forteller utenriksminister Børge Brende.

– Det var dialog med russiske myndigheter og en oppfølging fra rederiet sin side som gjorde at de til slutt innså at reketråleren måtte få forlate Murmansk havn.

På vei mot Tromsø

Skipper Kjetil Ervik om bord i reketrålaren Remøy

Kaptein Kjetil Ervik om bord i «Remøy».

Foto: Remøy Havfiske

Da NRK snakket med «Remøy»-skipper Kjetil Ervik hadde båten akkurat passert Vardø og var på vei inn mot Tromsø. Gleden av å være i norsk farvann mangler ikke.

– Nå er vi glad og letta for å være hjemme. Nå er det full pedal mot Tromsø, sier Ervik.

Skipperen forteller at mannskapet har hatt det bra mens de lå for anker i Murmansk og forteller at mannskapet er mer sammensveiset etter de tre siste ukene.

– Stemningen har vært god og vi har holdt humøret oppe. Vi har fått god oppfølging av rederiet, og konsulatet har vært helt fantastisk. Vi har fått informasjon hele tiden, sier Ervik.

Takker mannskap og rederi

Båten har vært i arrest i over tre uker på grunn av at en avgjørende kolonne i lisensskjemaet ble stående tom da direktoratet skulle søke russiske styresmakter om rekefiske for reketråleren. Direktoratet har innrømmet at feilen har skjedd hos dem og ikke hos rederiet.

Mannskap venter på løsning for Remøy. Jan-Rune Holmeset i midten.

Mannskapet ombord reketråleren «Remøy» mens båten lå for anker i Murmansk.

Foto: Bård Wormdal / NRK

På vei over grensa har mannskapet på «Remøy» takket myndighetene for godt diplomati. Takknemligheten for samarbeidet er også gjensidig hos utenriksministeren.

– Jeg må også takke mannskapet, kapteinen og rederiet som vi har hatt god dialog med for å finne løsninger. Dette har vært en komplisert sak. Vi har jobbet mot russiske myndigheter på ulike nivå for å forklare hva som er bakgrunnen for saken, sier Brende.

Saken er ikke avsluttet

Selv om båten har fått reise tilbake til Norge er saken om det russiske myndigheter mener var ulovlig fiske ikke avsluttet.

– Saken er avsluttet på den måten at båten har fått forlate Murmansk, men saken er fortsatt til behandling i det russiske rettsvesenet fordi de mener det har skjedd noe ulovlig.

– Vil norske myndigheter fortsette å følge saken tett?

– Nå vil vi følge saken sammen med fiskerimyndighetene om en eventuell bot fra russiske myndigheter, for det de mener er ulovlig fiske.