Tror Senterpartiet kan få to plasser på Mørebenken

Senterpartiet bør ha gode sjanser til å kapre to mandat i Møre og Romsdal ved høstens stortingsvalg, mener partiets andrekandidat, Geir Inge Lien

Geir Inge Lien

Geir Inge Lien er ordfører i Vestnes kommune, men ser ikke bort fra at valgvinden vil føre ham inn på Stortinget etter høstens valg.

Foto: Alf Jørgen Tyssing / NRK

Lørdag starter fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Senterparti som blir arrangert i Geiranger.

Senterpartiet er i kraftig medvind akkurat nå med stor framgang på de nasjonale målingene.

Realistisk

Siden 1997 har Senterpartiet hatt en stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, men nå mener partiet at to er innen rekkevidde.

– Vi ser på det som en stor mulighet, i alle fall slik målingene er nå. Jeg mener dette er realistisk. Dersom folk vil er vi klare til å få inn to, sier Geir Inge Lien som er andrekandidaten til Senterpartiet i Møre og Romsdal.

Skal Senterpartiet kapre det andre faste distriktsmandatet i Møre og Romsdal må partiet opp mot 17 prosent. Men partiet har også en mulighet til to mandat gjennom å ta utjamningsmandatet i Møre og Romsdal.

I vinden

I 1993 gjorde Senterpartiet et brakvalg med en oppslutning på 23,8 prosent i Møre og Romsdal og med tre representanter på Stortingets Mørebenk. Da var det striden om norsk EU-medlemskap som var den store saken. Fire år senere kom partiet brutalt ned på jorda og sto igjen med bare ett mandat.

I 2001 var det nære på at Senterpartiet falt ut av Mørebenken, og siden har partiet måtte kjempe for å holde mandatet i Møre og Romsdal. Men nå er ambisjonene langt større.

– Det går vår veg nå, og vi er i vinden. I forhold til den sentraliseringspolitikken som regjeringen har ført, har vi vært veldig stødige på det motsatte, sier Geir Inge Lien.

Ønsker regjeringsmakt

Senterpartiet strutter av optimisme, med flere nasjonale målinger tett under 10 prosent og med håp om regjeringsskifte til høsten. Og Senterpartiet bør inn igjen i regjering, mener Geir Inge Lien som peker på andre alternativer enn den forrige rødgrønne regjeringen..

– Med de målingene vi har nå ser jeg for meg at Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan danne regjering alene, og jeg synes det vil være godt alternativ å ha med KrF, sier Geir Inge Lien.