Hopp til innhold

Senterpartiet gjør nytt byks på målingene

Senterpartiet stjeler velgere fra de tre største partiene i en ny meningsmåling. – Et svar på at bygdefolk føler seg overkjørt, mener Sp-lederen.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan smile bredt over å ha kapret velgere fra de tre største partiene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Senterpartiet tar rekordmange velgere fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet i februarmålingen Norstat har gjort for NRK. Partilederen mener han vet hvorfor:

– Vi ønsker å få snudd kursen. Det er feil når lokalbefolkning blir overhørt, overprøvd og overkjørt i sak etter sak, sier Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

– Folk er ikke dumme

Statsminister Erna Solberg med hjelm på vei opp slalombakken i Dombås på snøscooter

SCOOTER-ERNA: Statsminister Erna Solberg er på frierferd i Bygde-Norge, og forsøkte seg på Snøscooter i skibakkene på Dombås.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Senterpartilederen mener regjeringen bare har ett svar på alle samfunnsområder: sentralisering og stordrift. Han gir et eksempel med nærpolitireformen, som Senterpartiet mener er en fjernpolitireform med dårligere tjenester lokalt som resultat.

– Folk er jo ikke dumme. De ser hva som skjer. Regjeringen har noen skrytelister, men folk ser at politiet skal sentraliseres, NAV skal sentraliseres, og når det gjelder kommuner truer de med tvang og økonomisk straff, sier Slagsvold Vedum.

– Erna Solberg er denne uka på distriktsturné, møter bønder og går i fjøset. Hvorfor gjør hun det, tror du ?

– Jeg tror Erna Solberg begynner å bli litt stresset. Hun ser jo at stortingsmandatet i Hedmark kan ryke, sier senterpartilederen.

Han mener statsministeren også burde møte dem som er oppgitte over rovdyrpolitikken regjeringen fører, og som har skapt mye støy i Distrikts-Høyre.

Ingen grunn til å svartmale

Erna Solberg mener Senterpartilederen er på jordet:

– Det er lett å være mot reformer når de pågår, men man bør ha noen alternative svar. Det har ikke Senterpartiet. De er først og fremst imot prosessen.

Hun mener det ikke er noen grunn til å svartmale situasjonen for folk i Distriks-Norge:

– Ledigheten er lav i innlandet, og den har aldri vært lavere i Sogn og Fjordane og to av de tre nordligste fylkene. Dersom denne regjeringen hadde ført en dårlig distriktspolitikk burde det jo gått dårlig i Distrikts-Norge, men det går jo faktisk bra.

Hva skjer med Venstre?

De fire samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti mister flertallet for andre måned på rad i NRKs målinger. Venstre og MDG er under sperregrensen.

Om Venstre havner over eller under sperregrensen ved valget til høsten, kan være det som avgjør om Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg får flertall bak seg i Stortinget, mener kommentator Lars Nehru Sand i NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

To flertall til Støre

Arbeiderpartiet går mest tilbake og taper velgere til Høyre. Det har kun skjedd to ganger tidligere i meningsmålinger etter sommeren 2014. Det er Senterpartiets fremgang som sikrer partiet mulighet til makt.

En endring fra januar er at Arbeiderpartiet kan få to flertall uten hjelp fra MDG eller Rødt. Partiet kan danne flertall med SV og Sp, som til sammen får 86 mandater eller med Senterpartiet og KrF, som får 88 mandater.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ