Utested nekter å betale 75 000 kroner i bot etter smitteutbrudd

Restauranten Toldboden i Ålesund vedtar ikke boten de fikk etter festhelgen i april. Dermed går de til rettssak i tingretten.

Toldboden restaurant i Ålesund

HR Restaurantdrift AS som drev restaurant Toldboden i Ålesund fram til 1. mai, ble tidlig anmeldt av Ålesund kommune for brudd på covid-19 forskrifta.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Saken er oppdatert med en kommentar fra politiet.

I begynnelsen av juni ble restauranten ilagt en bot på 75 000 kroner for brudd på covid-forskriften helgen 16. til 18. april. Det var Ålesund kommune som politianmeldte restauranten.

Over 200 personer ble smittet etter festhelgen i Ålesund i april. Politiet mener at etterforskningen gav et klart inntrykk av at regelverket ikke ble overholdt denne helgen i april.

Spesielt peker politiet på at en manglende etterlevelse av spiseplikten førte til at mange gjester fikk servert mer alkohol enn de skulle ha fått.

Video frå Toldboden

Denne videoen skal vise folk som klemmer og danser på restaurant Toldboden helgen 16 til 18. april. NRK har sladda videoen.

Men ledelsen i HR Restaurantdrift, som drev Toldboden fram til 1. mai, er uenig.

– Vi velger å ikke vedta boten fordi vi mener at det politiet har funnet ikke er et sterkt nok grunnlag, sier Christian Bernhard Olsvik Ålesund til NRK, og legger til:

– Politiet har gått ut veldig bredt for å prøve å finne noe. Det står ingen plass i forskrifta om hvor lenge et måltid kan vare eller hvor mye drikke som kan serves til et måltid.

Christian Bernhard Olsvik Ålesund

Christian Bernhard Olsvik Ålesund er konstituert som daglig leder i HR Restaurantdrift AS.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Nå er de er klare til å stille i retten for å kjempe om å ikke måtte betale boten.

– Vi har bare fulgt alle reglene som alle andre restauranter i landet har gjort. Vi har servert måltid og hatt kokk hver dag i hele åpningstiden og hatt normalservering.

En tredjedel av smittetilfellene i Ålesund

Kommunene Ålesund, Giske og Sula innførte strenge lokale regler i april for å slå ned smitteutbruddet.

1. juni rundet Ålesund 600 smittetilfeller, og rundt en tredjedel av disse tilfellene kan spores til denne helga med smittespredning, ifølge kommuneoverlege Olav Mestad.

Først den 8. juni gikk kommunene tilbake til nasjonale regler.

I etterkant av anmeldelsen fra Ålesund kommune, avhørte politiet mange gjester og de fleste ansatte som var på jobb den helgen. Selv om gikk Toldboden ut og beklaget at gjestene deres ble smittet.

Politijurist Mathias Häber

Politiadvokat Matias Häber sier at politiet nå starter forberedelsene for å sende saken til tingretten.

Foto: Remi Sagen / NRK

Politiet bekrefter i en uttalelse til NRK at de har mottatt svar fra HR Restaurantdrift AS på at de ikke vedtar forelegget.

– Jeg registrerer at nåværende daglig leder mener at de bare har fulgt «bransjestandard» og ikke har gjort noe galt. Det er slik at en straffesak skal prosederes for retten og ikke på forhånd i media, men jeg kan vel trygt si at vi ikke deler deres oppfatning, sier politiadvokat Mathias Häber.

I grunnlaget for boten, skrev politiet at de vil legge ned en påstand om 100 000 kroner i bot, samt dekning av saksomkostninger, om forelegget ikke blir vedtatt og må behandles i tingretten.

Toldboden restaurant i Ålesund

Toldboden ligger på Skansekaia i Ålesund.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 30.07.2021
1 881
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 565 349
Vaksinerte