Hopp til innhold

Sula: – Vi må vite hva Stortinget gjør før vi bestemmer oss

Sula vil ikke ta stilling til sammenslåing med andre kommuner før det er blitt avklart hva Stortinget vil gjøre med de fremtidige inntektene til kommunene, sier ordfører Jim Arve Røssevoll (Ap).

Jim Arve Røssevoll

Ordfører i Sula, Jim Arve Røssevoll (Ap), er spent på hva kommunen sitter igjen med økonomisk

Foto: Trond Vestre / NRK

Ti sunnmørkommuner starter nå forhandlingene om en stor regionkommune der Ålesund er med, men i Sula ønsker mange å fortsette som i dag

Sula kommer svært dårlig ut i regjeringa sitt forslag til inntektssystem. Derfor må kommunen vite hva som blir utfallet når Stortinget skal gjøre det endelige vedtaket, sier ordføreren.

Skremt

Svein Værnes og Jim Arve Røssevoll

Varaordfører i Sula, Svein Værnes (KrF), og ordfører i Sula Jim Arve Røssevoll (Ap) i samtale under en to dagers samling på Storfjord hotell.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Dersom regjeringa sitt forslag til inntektssystem skulle bli en realitet så vil det ha så negative konsekvenser for Sula at det vil bli avgjørende for oss i spørsmålet om vi kan fortsette som egen kommune. Og da må vi få avklart så langt det lar seg gjøre hvordan dette vil slå ut for oss, sier Jim Arve Røssevoll.

– Har KS sine beregninger skremt deg?

– Ja, det er klart det skremmer meg. Tallene viser at blant alle kommunene i landet så er det bare seks kommuner som kommer dårligere ut enn Sula så det er klart det skremmer meg, sier Røssevoll.

Historiske erfaringer

Det har lenge vært stor motstand i Sula mot kommunesammenslåing. Tanken om å bli slått sammen med Ålesund er blitt kontant avvist av lokalpolitikerne. Innbyggerundersøkelser viser at det også er motstand blant folk flest.

De historiske erfaringene sitter fortsatt i. I 1977 brøt Sula ut av Ålesund og ble egen kommune.

Motstanden mot å bli en del av en større kommuner er fortsatt stor, sier ordføreren.

– Nei, jeg tror ikke stemningen har endret seg. Det er stor vilje i Sula til å fortsette som egen kommune. Det som er viktig er at vi politikere som holder på med kommunereformen, når ut med informasjon og så langt det lar seg gjøre klarer å synliggjøre de ulilke alternativene, sier Jim Arve Røssevoll.

– Folkeavstemning er ikke feigt

Torill Ytreberg

Regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg, er svært kritisk til at det blir gjennomført folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Foto: Trond Vestre / NRK

Regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, har oppfordret lokalpolitikerneomå vise lederskap og har uttalt at hun synes at det er litt feigt å ha folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Sula er blant kommunene som har vedtatt å gjennomføre folkeavstemning, og ordføreren avviser at dette er feigt.

– Jeg synes ikke det er feigt å høre på hva folk mener, og så blir jo da det rådet folk gir noe som vi vil legge i vektskåla sammen med en rekke andre ting som vi må ta hensyn til. Vi i Sula har bestemt at vi skal ha folkeavstemning og så håper jeg at vi i forkant av den folkeavstemninga klarer å få fram fakta så godt vi kan, sier Jim Arve Røssevoll.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL