NRK Meny
Normal

Ytreberg: – Folkeavstemning om kommunesammenslåing er litt feigt

Regiondirektøren i NHO i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, er svært kritisk til at kommuner har folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Torill Ytreberg og Ole Helge Haugen

Regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg i diskusjon med fylkesplansjef Ole Helge Haugen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tirsdag og onsdag er rådmenn, ordførere og lokalpolitikere på nordre Sunnmøre samlet i arbeidet med å lage en ny regionkommune

De neste månedene vil gi svaret på om kommunene blir enige om en framtidig regionkommune der Ålesund er med.

Politisk lederskap

Før samlingen oppfordret regiondirektøren i NHO, Torill Ytreberg, politikerne om å vise lederskap.

Torill Ytreberg

Regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg ber politikerne om å vise lederskap.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er viktig at politikerne viser lederskap fordi dette er en reform for fremtiden, og så har jeg sagt at folkeavstemning er den riktige vegen å gå. Jeg synes faktisk at det er litt feigt fordi vi har politikere som er demokratisk valgt, og som vi forventer skal ta de beste beslutningene for oss, sier Torill Ytreberg.

Terje Vadset

Skodje-politiker Terje Vadset (Frp) i samtale med rådmann Bente Glomset Vikhagen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Samlingen tirsdag og onsdag er den siste før kommunene på nordre Sunnmøre nå setter i gang forhandlinger om en eventuell intensjonsavtale. Trolig får vi en avklaring rundt påsketider om en vil lykkes med å lage en ny regionkommune der Ålesund er med.

– Det haster med å få kommunene til å finne sammen, og jeg håper selvfølgelig for næringslivet sin del at en finner sammen i størst mulige kommuner. Da vil en også ha kraft i seg til å få til ting, sier Torill Ytreberg.

Samfunnsutvikling: – Ålesund må med

Ole Helge Haugen

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen mener det er avgjørende for samfunnsutviklingen at Ålesund er med i en fremtidig storkommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesplansjef Ole Helge Haugen som også talte til politikerne før samlingen, mener det ikke er mulig for en storkommune på Nordre Sunnmøre å score høyt på samfunnsutvikling, uten at Ålesund er med.

– Rett og slett fordi Ålesund er så tett integrert i mange av sine omlandskommuner at noe annet vil være utenkelig, sier Ole Helge Haugen.

– Hvor kritisk er det?

– Det er kjempekritisk i forhold til å få ut vekstpotensialet. Ikke minst gjelder det innenfor mitt eget felt, nemlig planverket, der Sunnmøre sliter. Det er for oppdelt. En skal planlegge samferdselsløsninger og transportkorridorer på en og en kommune der kommunene henger sammen. I Skodje kommune for eksempel er det flere som jobber i Ålesund enn i Skodje, og da må en se dette i sammenheng, sier Ole Helge Haugen.