NRK Meny
Normal

– Vi kan ikke basere oss på dugnadsinnsats fra jordmødrene

Fødende i Aure har alltid hatt lang veg til nærmeste fødeavdeling. Når avdelingene både i Kristiansund og Orkdal stenger blir det enda verre. Da blir det lang reise når babyen melder sin ankomst.

Kvinner i Aure

Camilla Hjelen Helland med Nicolay på fanget, i midten Mari Vaag Sandvik, og til høyre Mari Ulfsnes med Brynjar på fanget. De kjemper for en bedre tjeneste for fødende i Aure. Med nedleggelser av avdelinger krever de nå en følgetjeneste.

Foto: Privat

Aure ligger helt nord i Møre og Romsdal, på grensen til Trøndelag. Innbyggerne føler sterk tilknytning til trønderne, og har en god mulighet til å bruke sykehuset i Orkdal når det trengs.

To fødeavdelinger stenges samtidig

1. juni stenger fødeavdelingen i Orkdal for godt. Omtrent samtidig stenger fødeavdelingen i Kristiansund for sommeren. Da blir alternativene for fødende i Aure å ta den lange veien enten til Trondheim i nord eller Molde i sør.

Dette blir utrygt. Det er snakk om lange avstander. Vi har heller ikke jordmorberedskap her hos oss. Her er ingen som kan vurdere kvinnene før de må reise til fødeavdelingen. Bare det å være alene i en ambulanse uten jordmor kan føles veldig utrygt, sier Mari Ulfsnes i Aure.

  • Kjøretid Aure–Trondheim: 2 timer 30 minutt
  • Kjøretid Aure–Molde: 2 timer 35 minutt
  • Kjøretid Aure–Kristiansund: 1 time 30 minutt
  • Kjøretid Aure–Orkdal: 1 time 50 minutt

I tillegg kommer det ved noen av strekningene venting på ferjer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ingen bra ordning

Kvinnene i Aure har vært oppe i samme problemstilling tidligere. Dette var i 2008. Da var begge fødeavdelingene sommerstengt samtidig.

Helse Midt-Norge gav oss ikke jordmorberedskap den gangen heller. Men jordmødre stilte opp på frivillig basis. De fulte gravide da det virkelig var behov for det. Men dette er jo ikke noen bra ordning. Man kan jo ikke basere seg på at jordmødrene stiller opp på dugnad sier Ulfsnes.

Video Fødeavdelinga i Orkdal blir lagt ned

Fødeavdelinga i Orkdal blir lagt ned. Slik var reaksjonane då vedtaket blei kjent i januar.

– Man får til det man vil her i verden

Nå blir dette en sak som også politikere på Stortinget ønsker å ta tak i. Stortingsrepresentant Tove Lise Torve (Ap) sier at kvinnene på Nordmøre må få et sikkert fødetilbud når avdelingen i Orkdal blir lagt ned og avdelingen i Kristiansund holder stengt for sommeren.

Jeg forstår kravet fra kvinnene svært godt. Helseforetaket må komme med en følgetjeneste med jordmor, i alle fall så lenge det er sommerstengt i Kristiansund, sier Tove Lise Torve.

– Men hvordan kan man få til dette da?

– Man får til det man vil her i verden. Dersom helseforetaket får til alle gode krefter og bruker de jordmødrene som finnes i området og setter det i system, da skal det være mulig å få til en følgetjeneste, sier stortingsrepresentanten.

– Vurderer følgetjeneste

Helse Møre og Romsdal skal gjøre et forsøk på å få til en følgetjeneste når fødeavdelinga i Orkdal stenger 1, juni, og når fødeavdelinga i Kristiansund er stengt.

Men kommunene på Nordre Nordmøre har få jordmorstillinger. Så det er ikke lett å få til de beste løsningene. Men vi skal få til en god ordning for sommeren i år, sier lederen for fødeavdelingene i Molde og Kristiansund, Grete Teigland.

Krever følgetjeneste

Det er nettopp en følgetjeneste med jordmor kvinnene i Aure nå krever. De mener det er utrygt å bli sendt ut på en 2 timer lang reise kun sammen med sjåfør i ambulansen.

Vi stiller som krav at Helse Midt-Norge oppretter følgetjeneste og jordmorberedskap i de kommunene man må påregje halvannen times kjøretid. Klarer de ikke å innfri dette, må de åpne Orkdal sykehus igjen, sier Mari Ulfsnes.