Stort skred over Europavegen på Ørskogfjellet

- Snøfall i natt var det verste som kunne skje. Det sier medlemmer i krisestaben i Sunndal. Klokka 07.00 går krisestaben i møte for å vurdere situasjonen. De er bekymret etter det kraftige snøfallet i natt.

Video nsps_upload_2010_3_16_9_20_58_800.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det har i løpet av natten gått et stort skred ved Ellingsgården i Skorgedalen i Vestnes. Skredet har gått tvers over Europaveg 136/E39 som var nattestengt.

Ivar Hol, Statens Vegvesen

Ivar Hol, Statens vegvesen.

Foto: Aina Rødal / NRK

- Dette viser at det var riktig å nattestenge dette viktige vegsambandet mellom Ålesund og Dombås, sier Ivar Hol i Statens vegvesen.

Vegen er stengt tre steder, på Ørskogfjellet, på strekningen Måndalen - Våge og gjennom selve Romsdalen mellom Horgheim og Bjorli.

Etter planen skulle disse strekningene åpnes klokka 08.00. Vegvesenet melder nå at Måndalen-Våge og Ørskogfjellet fortsatt holdes stengt. Men selve Romsdalen åpnes i for trafikk. Det blir tillatt å kjøre opp dalen fra klokka 09.30. Det blir tillatt å kjøre ned dalen fra klokka 11.00.

Stopp i flytrafikken

Fortvilt situasjon

NRK har i morgentimene vært i kontakt med beboerene på Ellingsgården der skredet har gått. Gården ligger langt fra folk, og beboerne har ikke fått informasjon om situasjonen rundt seg. Skredet har tatt strømforsyningen til Ellingsgården.

Sunndal

Sunndalfjorden tirsdag morgen. Fjorden er full av is og snø. Oppdølsstranda er stengt.

Foto: Roar Halten / NRK

- Vi kan se at fonna har gått. Fra huset mitt kan jeg se trær som er kappet av. På de siste tretti årene jeg har bodd her har denne fonna gått kun to ganger, sier beboeren som ikke ønsker å stå frem ved navn. Strømmen har gått her og det er vanskelig å få kontakt med de som kan opplyse om situasjonen på vegen, sier hun.

- Det går sjelden skred her på Ellingsgården. Fonna som for noen år siden stengte vegen her ligger lenger nede i dalen. Den heter Rygge-fonna, men den ligger for langt nede til at jeg kan se om den har gått, sier hun.

Siste: Skredet tok strømmen

Flere husstander i Vestnes kommune er uten strøm etter raset i Skorgedalen som tok linje til Vestnes Energi. De som er uten strøm nå er folk som bor fra bunnen av Tomrefjorden ute til Fiksdal og Rekdal og folk på Øverås.

Stein Bergheim i Vestnes Energi sier at de arbeider for fullt for å skaffe strøm via andre stasjoner og de holder nå på med omkoblinger for å få dette til.

Elever holdes hjemme

I Sunndal blir fortsatt 1000 elever holdt hjemme på grunn av skred og skredfare. Viktige vegsamband er stengt. Deler av Sunndal er uten strøm. Og snøen laver ned.

Fortsatt evakuert

En familie er fortsatt evakuert fra eneboligen sin. Og det ligger fortsatt restriksjoner på hvor de som bor i en boligblokk kan oppholde seg.

- Vi er svært spent på hvilke beskjeder vi får fra NGI når det gjelder rasfaren, sier ordfører Ståle Refstie til NRK i morgentimene. Boligblokken ligger like inn til et løp der det vil gå et skred, sier Refstie.

Evakuerer i Sunndal

Frykter mildvær

Etter det kraftige snøfallet blir det nå meldt mildvær over store deler av Møre og Romsdal. Dette er en beskjed de som overvåker situasjonen liker dårlig.

- Dersom vi får mildvær og regj, da har vi det gående. Da kommer det skred på nye steder og vi må gjøre nye vurderinger, sier Ivar Hol i Statens vegvesen.

Sjekk værmeldingen her

Stengte veger

Riksveg 70 i Sunndal er fortsatt stengt to steder. Vegen er stengt både i Oppdølsstranda og i selve Sunndalen. Når det blir lyst vurderer vegvesenet om vegen kan åpnes gjennom Sunndalen.

Siste: Riksveg 70 ble åpnet gjennom Sunndalen klokka 08.00.

E136/E39 er stengt på tre steder. Det er i selve Romsdalen, mellom Sogge bru og Bjorli. Måndalen - Våge er stengt og vegen er stengt over Ørskogfjellet.

Siste: E136/E39 ble IKKE åpnet klokka 8.00 som planlagt. Det snør kraftig i området, og vegvesenet trenger lenger tid på å vurdere situasjonen. Under inspeksjonen oppdaget vegvesenet at det har gått et stort skred ved Ellingsgården i Skorgedalen i Vestnes.

Fylkesveg 60, Stranda - Hellesylt er også stengt.

- Vi har nå folk ute og vi skal vurdere om noen av disse strekningene kan åpnes i morgentimene, sier Ivar Hol i Statens vegvesen.

Ørskogfjellet stengt

E136/E39 åpnes ikke som planlagt klokka 08.00. Vegvesenet trenger lenger tid på å vurdere situasjonen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

19 stengte veger

Skred tok kraftline

Ikke full oversikt ennå

Like etter klokka 6.00 tirsdag morgen hadde vegvesenet ennå ikke full oversikt over situasjonen på vegene.

- Det har i alle fall gått mindre skred på strekningene som har vært stengt. Men nå skal vi ta oss inn i desse områdene og undersøke. De nattestengte vegene åpner vi klokka 8.00 om det er mulig å åpne disse strekningene, sier Hol.

Snø i natt

Enkelte steder har det kommet tildels betydelige snømengder i løpet av natten. Og Hol i vegvesenet er forsiktig med å love noe som helst, sier Hol.

- Nå skal jeg ikke være skråsikker på noe. Nå venter vi på rapportene fra folkene våre. Det har kommet snø også i natt.

I tillegg til disse gjennomfartsårene er en rekke mindre fylkesveger stengt. NRK kommer med en detaljert liste så snart denne er klar fra vegvesenet.

Skular stengde også tysdag

Ramabanen åpen

I morgentimene tirsdag kom det motstridende opplysninger om situasjonen på Raumabanen. Informasjonsavdelingen i NSB opplyser nå at Raumabanen er åpen for togtrafikk, og at togene går som normalt.

Stengte skoler

I Sunndal blir det fire skoler som holdes stengt også i dag på grunn av ras og rasfare. De fire skolene er Sande skole, Furu skole, Sunndal ungdomsskole og Sunndal vidaregåande skole. Ved Gjøra skole og Løykja Skole blir det tilsyn slik at elever kan møte, men det blir ingen skyss eller ordinær undervisning. Dette betyr at det ikke blir skolegang for rundt 1000 elever i dag heller.

Turistbygda Geiranger isolert

Mistet strømmen

250 hussatander i Sunndal er uten strøm. Disse ligger mellom Furu- Mæle og Holssand. Sunndal Energi opplyser at de skal befare linje når det lysner, men kan ikke si noe om når strømmen kommer tilbake. I tillegg ber selskap om at folk i hele Sunndalen sparer på strømmen fordi de får den levert fra Oppdal nå og det kan gå utover spenningen når alle våker og slår på elektrisiteten i morgentimene.

Disse vegene var stengt klokka 07.00 mandag morgen:

Ev 136Måndalen - Våge
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Ev 136Soggebrua - Bjorli
Møre og Romsdal, Oppland - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Rv 60Røyr - Hellesylt
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av fare for ras.

Ferge trafikkerer Stranda - Hellesylt - Geiranger.

Rv 63Eidsdal - Møllsbygda
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Rv 70Øydegard - Bronnesbukta
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av sprengningsarbeid i periodene: Mandag og onsdag fra 10:30 til 13:30. Gjelder fra 15.03.2010 til 17.03.2010.

Rv 70Ålvundfossen - Sunndalsøra, ved Oppdølstranda
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Rv 651Høydalen - Straumshamn
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Rv 655Fivelstadhaugen - Skylstad
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Gjelder Norangsdalen.

Rv 662Molde - Aukra ferjekai (Haukabøtunnelen)
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av vedlikeholdsarbeid. Ingen omkjøringsmuligheter, utrykningskjøretøy kan passere. Gjelder fra 17.03.2010 klokken 23:00 til 18.03.2010 klokken 02:00.

Gjelder fra 17.03.10 klokken 23:00

Fv 41Leira - Viddal
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av fare for ras.

Fv 43Hundnes - Vatne
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Fv 173Valved - Berill
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av fare for ras.

Fv 191Øverås - Eikesdal
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av fare for ras.

Fv 311Hårstad - Tredal Bru, ved Hårstad
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av snøras.

Fv 312Driva - Vinnavollbrekka
Møre og Romsdal - Midlertidig stengt
Stengt på grunn av fare for ras.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Sjå den oppheita debatten om straumprisar