NRK Meny
Normal

– Var ikke psykotisk i gjerningsøyeblikket

De rettsoppnevnte sakkyndige la fredag frem sin rapport i Spjelkavik-saken. De har ikke funnet holdepunkt for bevisstløshet eller psykose hos hovedtiltalte i drapssaken.


Jon-Olav Roaldset og Øyvind Jensen

John Olav Roaldset og Øyvind Erik Duguid Jensen la fredag frem de sakkyndiges rapport.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

De to psykiatrisk sakkyndige i Spjelkavik-saken, John Olav Roaldset og Øyvind Erik Duguid Jensen, la fredag frem sin psykiatriske rapport. Den hovedtiltalte i saken er tiltalt for å ha drept en mann med øks og brevåpner i Ålesund i oktober i fjor.

22-åringen har i retten vedgått straffskyld for drapet, men ikke at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Hatt adferdsproblemer

I retten fredag gikk forsvarer Håkon Sætre Rasmussen først gjennom en del av tiltaltes bakgrunnsopplysninger. Han forteller at tiltalte har hatt problemer med rus, og hatt kontakt med psykiatrien.

Sakkyndig Jensen går også gjennom en del av bakgrunnen til tiltalte og det fremgår at hovedtiltalte delvis har vokst opp sammen med sin far, som han har hatt et problematisk forhold til. Far har en kriminell fortid, og hovedtiltalte har hatt et ambivalent forhold til faren.

Rapporten inneholder også opplysninger om rus og helsetilstand. Hovedtiltalte har en ADHD-diagnose. Han har hatt økende adferdsforstyrrelser, og etter hvert også økende kriminell aktivitet. Mye av dette mener de sakkyndige kan forklares av rusbruk og ADHD med adferdsforstyrrelser. Flere perioder med misbruk av anabole steroider kan ha medvirket til adferdsvanskene og en forverring av tilstanden.

Konklusjon til de sakkyndige

Retten dag fire

Rettssaken er inne i sin fjerde dag i Sunnmøre tingrett.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Jensen sier at de, etter å ha gått gjennom all dokumentasjon og hatt flere samtaler med hovedtiltalte, ikke finner at han var hverken psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Tiltalte har selv forklart at det svartnet for ham i gjerningsøyeblikket, men har også forklart at han husker vagt handlingen.

Selv om han var ruset finner ikke de sakkyndige holdepunkter for at rusinntak kan ha ført til en bevisstløs tilstand.

– Man kan ikke anta at han var bevisstløs på handlingstidspunktet. Men bevisstheten hans kan ha blitt lettere forstyrret på grunn av rus og sterk affekt. Men forstyrrelsen har ikke vært sterk, sier Jensen.

Aktor Magne Nyborg spør psykiateren om han kan forklare den plutselige stemningsendringen i leiligheten til avdøde Åge Stavran , som førte frem mot drapshandlingen.

– Inntaket av rusmidler kan forklare noe av det som har skjedd. Han har tatt medikamenter som reduserer impulskontroll og øker mistenksomhet. Men hva som hadde skjedd om han var edru blir bare spekulasjoner, sier Jensen.

Konklusjonen er at hovedtiltalte er rettslig tilregnelig.