– Kranglet om gammel BMW

Hovedtiltalte sier at det svartnet for ham da avdøde sa at han ikke fikk en bil han hadde blitt lovet som oppgjør for pengeinnkreving. Hovedtiltalte mener bilen var verdt mellom 7-8000 kroner.

Håkon Sætre Rasmussen

Håkon Sætre Rasmussen er forsvarer for den hovedtiltalte 22-åringen som tirsdag forklarte seg for retten.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Den hovedtiltalte 22-åringen som er siktet for forsettlig drap og likskjending, etter at Åge Stavran (35) ble funnet død i Ålesund i fjor, forklarte seg tirsdag for retten.

22-åringen forteller at han hadde kjent avdøde i noen måneder da drapet skjedde.

– Vi hadde et godt forhold. Jeg forstod det slik at han hadde problemer med økonomien sin. Jeg forsøkte å hjelpe han med å få inn penger slik at han fikk orden på livet sitt.

Medtiltalte sier at det er snakk om narkotikapenger.

– Hvordan kunne du hjelpe ham med dette?

– Skremselspropaganda. Jeg kunne skremme folk og fortelle dem at de måtte betale inn det de skyldte, sier han.

Skulle få bil i oppgjør

22-åringen forteller at metodene de brukte på de som skulle skremmes var å ta de med på en kjøretur, og noen ganger kunne det være snakk om vold. Mandag kveld før drapet skjedde senere på natten, var han sliten, etter at de hadde banket opp en person for å få inn penger. Dette hevder hovedtiltalte at han skulle få en BMW for av avdøde. Den andre medtiltalte skulle også få noen tusen kroner.

Senere samme kveld blir han oppringt og drar hjem til avdøde, der det også er to andre, den medtiltalte 27-åringen og et annet vitne.

Hjemme hos avdøde drakk de alkohol, og hovedtiltalte sier at han tok narkotiske stoff. Etter de har festet litt, kjører de en tur fordi de skulle hente noen andre penger. Fra denne kjøreturen husker han ikke om de fikk inn noen penger, men de hentet noen tabletter.

Hjemme igjen hos avdøde begynner de å krangle.

– Avdøde sa han skulle gi bilen til noen andre. Da ble jeg ble sint, Jeg hadde nettopp utført en straffbar handling, og dette mente jeg var brudd på avtalen, sier han.

– Alt dette for en eldre BMW? spør dommeren.

– Ja, slik er det, sier han.

22-åringen forteller at de opprinnelig hadde tenkt å ta med en av de de hadde truet for å få inn penger, hjem til leiligheten til avdøde. Derfor hadde han i leiligheten stående en bag med kniver og andre stikkvåpen, øks og avbitertang som han brukte å ha med når han skulle skremme folk.

Hovedtiltalte sier at han på dette tidspunktet også gikk på anabole steroider i tillegg til andre stoff.

– Jeg ble så sint at det svartnet.

– Han skal være stukket flere ganger i bryst og halsregion med en brevåpner. Husker du det?

– Jeg husker vagt at jeg stakk ham, sier han. Han svarer også at han husker vagt at han brukte øks.

– Det gikk altfor langt. Jeg tror jeg ble så sint at jeg ikke klarte å kontrollere meg.

Hovedtiltalte er også tiltalt for å ha kuttet av avdøde to tær etter at han var død. Dette husker han ikke.

– Jeg klarer ikke å forstå hvorfor han mangler tær, sier han til retten.

– Du betviler ikke at det ikke var du som gjorde det?

– Nei, egentlig ikke, men når jeg tenker tilbake så kjenner jeg ikke meg selv igjen i hendelsesforløpet, sier han.

Krangel om ein gamal BMW kan ha utløyst drap, likskjending og brann i Spjelkavik i Ålesund i oktober i fjor. I dag starta rettssaka i Sunnmøre tingrett.

Springer fra åstedet

Etterpå forteller han at han fikk panikk. Hovedtiltalte og medtiltalte springer sammen med vitnet som var til stede ned til sjøen et lite stykke unna.

Han sier at han bare ville vekk derfra, og at han var redd for å bli tatt. Han sier at da de kom ned til sjøen, kastet medtiltalte bagen med utstyr og klær på sjøen, før de dro hjem til hovedtiltalte.

Dagen etter spør han medtiltalte om han kan tenne på boligen til avdøde, men avkrefter at det var trusler inne i bildet slik som medtiltalte forklarte tidligere på dagen i retten.

– Han hadde ikke trengt å gjøre det om han ikke ville.

Selv ville han ikke tenne på huset fordi han var redd for å se liket, og var redd for å dra tilbake.

Etter at de har kjøpt brennbar væske blir han satt av på NAV, og dro senere hjem til slektninger før han blir pågrepet tirsdag 21. oktober.

NRK direkterapporterer fra rettssalen: