Hopp til innhold

Reagerer på NetCom-reklame: – Dette er trasig

I NetCom sin nye reklamefilm er musikken mistenkelig lik kjenningsmelodien i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og stemmen kan fort forveksles med Oddgeir Bruasets. Det har skapt reaksjoner. Hører du forskjell?

I NetCom sin nye reklamefilm er musikken mistenkelig lik kjenningsmelodien i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og stemmen kan fort forveksles med Oddgeir Bruasets.

NetCom har publisert reklamefilmen «Der alle skulle tru at nokon kunne bu». NRK-profil Oddgeir Bruaset syns ikke noe om å bli blandet inn i en kommersiell sammenheng.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Oddgeir Bruaset sier han ikke ble informert om reklamen før den ble satt i gang.

Foto: NRK

I oktober var det klart for siste sesong av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK1. Oddgeir Bruaset gikk i forrige måned av som pensjonist etter å ha jobbet i NRK i 43 år.

NetCom har i disse dager publisert en reklamefilm med tittelen: «Der alle skulle tru at nokon kunne bu». Og mange kan kanskje tro at Oddgeir Bruaset har fått seg ny jobb.

– Jeg syns det er trasig. I alle årene jeg har jobbet i NRK har det vært viktig å ikke la seg friste til å tjene lettvinte penger og bruke stemmen i andre sammenhenger. Det vil jeg fortsette med selv om jeg er pensjonist, sier han, til NRK.

Ble ikke informert

Oddgeir Bruaset kjente ikke til reklamefilmen før han ble oppringt av NetCom fredag i forrige uke.

– Kommunikasjonsrådgiveren begynte med å beklage at reklamen var satt i gang før jeg ble orientert. Det var en glipp. Tanken var at jeg skulle få beskjed på forhånd, fikk jeg vite.

Bruaset spurte da om stemmen i reklamen lignet på sin egen stemme, noe som ble benektet. Ifølge Bruaset fikk han også beskjed om at NRK ikke hadde reagert på reklamen og derfor slo han seg til ro med det.

– Burde spurt om lov

Torsdag hørte han reklamen for første gang og Bruaset tror mange innbiller seg at det er hans stemme.

– Jeg syns det er hyggelig å bli parodiert når det er uskyldig moro, men å bli blandet inn i en kommersiell sammenheng er ikke noe stas. Jeg har ikke vært utsatt for noe slikt tidligere, sier han.

Han mener NetCom burde ha tatt kontakt på forhånd og spurt om det var greit. Bruaset mener NetCom burde brukt en stemme som er så pass ulik at ingen er i tvil om hvem som snakker.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Norsk dokumentarserie. Sjukepleiarparet Stine og Per-Sverre Engdal er glade i friluftsliv, og dei har kjøpt ein liten fjellgard i Hattfjelldal. Dei ville kombinere jordbruk med grøn omsorg. Men det fjerde barnet dei fekk, var multihandikappa. Då la dei om planane, vart fosterforeldre og tok til seg to born til. (2:6)

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er i gang med siste sesong. Hører du forskjell på Oddgeir Bruaset og skuespilleren i reklamen?

– Hoppet i stolen

Webjørn Sæther har komponert kjenningsmelodien til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Han fikk seg et sjokk da han oppdaget reklamen til NetCom.

– Jeg satt hjemme og så på TV da den dukket opp, og jeg hoppet i stolen. Jeg har blitt kontaktet av flere som lurer på om jeg har solgt musikken min, sier Sæther til NRK.

Sæther hadde aldri hørt noe fra NetCom på forhånd og har kontaktet Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) for å få juridisk hjelp.

– Under forutsetning av at dette er et plagiat, så er det frekt av NetCom, sier han.

– Vi bistår i saken. Sæthers oppfatning er at hans originalverk er utgangspunktet for musikken i reklamen. Mye kan tyde på at dette er plagiat, men vi må ta et lite forbehold her, sier advokat i MFO, Lars Christian Fjeldstad, til NRK.

Musikernes Fellesorganisasjon er nå i dialog med NetCom og venter på tilbakemelding fra produksjonsselskapet.

– Viser det seg at det er Sæter sitt verk som er brukt i saken, så er det svært uheldig. De skal be om samtykke før slik musikk brukes, sier Fjeldstad.

Kaller reklamen en hyllest

Severin Roald

Ifølge kommunikasjonsdirektør i NetCom, Severin Roald, er dette god PR for NRK.

Foto: Netcom

Ifølge NetCom er reklamen en hyllest til Bruaset og NRK-serien.

– Vi har den aller største respekt for serien. Jeg har selv sett de fleste programmene og vi har fått gode tilbakemeldinger fra mange kunder. Vi tror dette er god PR for Oddgeir Bruaset og for NRK, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald, til NRK.

Han har forståelse for at mange syns melodien ligner på kjenningen i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», men sier den ikke er identisk.

Roald legger til at det ikke er tilfeldig at stemmen i reklamen ligner Oddgeir Bruasets, men at det er et en nyanse.

– Han som snakker i vår film er sunnmøring. Oddgeir Bruaset er romsdaling, sier Roald.

NRK har fått spørsmål

Grethe Gynnild-Johnsen

Direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen, har blitt kontakt angående reklamen.

Foto: NRK

– I utgangspunktet stusser jeg over at de har laget en reklame med en stemme som til forveksling er lik stemmen til Oddgeir Bruaset. Senest i går spurte en i NRK meg om hvorfor Oddgeir har begynt med kommersielle reklamer, sier direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen.

– Hvorfor er det problematisk at stemmene ligner?

– Hvis samme stemme brukes i en reklame for et varemerke, så er det klart at noen kan sette spørsmålstegn ved hans integritet som journalist, sier Gynnild-Johnsen og legger til at hun hører at det er en annen som snakker i reklamen.

Hun legger til at ingen har tatt direkte kontakt med NRK angående reklamen. Derfor har foreløpig NRK valgt å la saken ligge.

– Vi kan velge å se på dette som god reklame for et aldeles utmerket program som går på NRK. Det tror jeg vi forholder oss inntil videre. Jeg er ikke helt bekvem med at stemmen kan forveksles med Oddgeir Bruasets, men det er en vennligsinnet parodi, sier hun.