Ny programleder i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»

Arve Uglum skal fylle store sko når han tar over for Oddgeir Bruaset som programleder for et av NRKs mest sette programmer. – Det blir skummelt, sier Uglum.

Arve Uglum og Oddgeir Bruaset

OVERTAR: Arve Uglum, som blant annet har laget serien «Fjellfolk», tar over for Oddgeir Bruaset i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Foto: NRK

Det har lenge vært usikkerhet rundt hvorvidt programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» skulle fortsette å gå på NRK, etter at den nå 69 år gamle programlederen Oddgeir Bruaset går av med pensjon.

Nå har det blitt klart at programmet vil fortsette, med ny programleder.

Arve Uglum, som blant annet har laget serien «Fjellfolk», tar over etter Bruaset. Uglum skal lage programmet sammen med fotograf Torje Bjellaas.

– Det blir veldig skummelt å ta over etter Oddgeir Bruaset. Selv om han aldri har stukket seg fram er han veldig ikonisk. Han er jo dette programmet, sier Uglum.

Takket ja umiddelbart

Likevel var det aldri aktuelt å si nei til å ta over programmet.

– Jeg takket umiddelbart ja.

Dokumentarfilmskaperen sier han er veldig glad i programmet.

– Det er en nasjonalskatt. Det er program som både forteller om folket vi var, og folket vi er. For et par generasjoner siden var vi bønder som levde på et eksistensminimum. Det skal mer til enn olje for å viske det ut, tror jeg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oddgeir Bruaset

BREV: Oddgeir Bruaset får mange henvendelser fra folk som har tips til steder han kan besøke i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Nå har han gitt listen over mulige steder til arvtager, Arve Uglum.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Bruaset: – Kommer til å savne det

Avtroppende programleder Oddgeir Bruaset fikk ikke vite at programmet skulle leve videre før for noen uker siden. Han synes det er vemodig å slutte i jobben sin.

– Det blir rart, og en stor forandring. Reisevirksomheten blir veldig mye mindre. Det er rett og slett veldig mye jeg kommer til å savne, sier Bruaset.

Programlederen fikk ikke utpeke sin egen arvtager, men forteller at han hadde noen ønsker til den påtroppende.

– Det var to ting jeg veldig gjerne ville at personen som tok over skulle ha. At vedkommende er fra Distrikts-Norge, og at denne personen ikke vil stå i veien for det programmet skal handle om – menneskene.

Bruaset: – Programlederen skal ikke være hovedpersonen

Bruaset sier han ikke er noen stor fan av programledere som tar for stor plass.

– Programlederne er ofte hovedpersoner på tv. Det er ikke sånn det skal være på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

69-åringen sier han er veldig fornøyd med at akkurat Arve Uglum tar over.

– På meg virker Arve som en mann med samme holdninger og synspunkter som mine egne. Jeg føler meg trygg på at dette skal gå bra.

Må sette sitt eget preg på programmet

Likevel tror Bruaset det blir viktig at Uglum setter sitt eget preg på programmet.

– Han må finne en balanse mellom det gjenkjennelige og det å stå på egne bein.

– Hvordan kommer du til å sette ditt eget preg på programmet, Uglum?

– Hans formspråk ligger ikke så langt unna mitt, så det tror jeg skal gå fint, sier Sogndølen.

Uglum begynner filmingen av den neste sesongen allerede om en uke. Bruaset kommer ikke til å være involvert i produksjonen, men har gitt Uglum listen over steder han fortsatt har lyst til å besøke.

– Vi kommer sikkert til å gjøre noen tabber før vi finner ut hvordan vi skal gjøre det. Jeg er jo 30 år yngre enn han, så det blir nok litt forskjeller. Men jeg skal prøve å nærme meg Oddgeir så mye som mulig, sier han.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu har vært en av NRKs aller største suksesser siden det startet opp i 2002. Dokumentarserien om Utkant-Norge har flere ganger vært over én million TV-seere.

Kulturstrøm

 • Gitar til 11 millioner kroner

  En av gitarene til Duane Allman, gitarist i Allman Brothers Band, ble solgt for nærmere 11 millioner kroner. Gibsonen, en Les Paul fra 1957, gikk under hammeren for på Gotta Have Rock and Rollsnettauksjon, melder Rolling Stone. Kjøperen ønsker å være anonym (NTB).

  Duane Allman med bandet Allman Brothers
  Foto: AP/Scanpix
 • Vurderer gressbytte etter Rammstein

  Norges Fotballforbund håper Ullevaal stadion kom seg velberget gjennom søndagens gigantiske Rammstein-konsert, men utelukker ikke gressbytte før Malta-kampen. Rammsteins konserter krever noe av de mest omfattende sceneriggingene i musikkverdenen. Søndagskonserten gjorde at underlaget var helt tildekket av plater i seks døgn (NTB).

  Rammstein, fra Europa-turneen i 2019
  Foto: CHRISTOPHE GATEAU / AFP/Scanpix
 • Hestenesprisen til Firing Lunde

  Anders Firing Lunde i Morgenbladet er tildelt årets Hestenespris for sitt arbeid. Han ble tildelt prisen under filmfestivalen i Haugesund mandag kveld. I begrunnelsen skriver juryen at «Lunde skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten». Hestenesprisen deles ut hvert år til en journalist som utmerker seg innenfor sjangrene kultur, film eller portrett.(NTB).