Hopp til innhold

Avslutter leteaksjon uten funn

Politiet og Røde Kors avslutter leteaksjonen etter levningene til den savnede Maja Herner i Ørsta lørdag ettermiddag uten funn. Politiet tror hun ligger under snøen.

Her leter mannskaper fra politi og Røde Kors etter levningene til den polske kvinnen Maja Herner som forsvant etter en fjelltur i Ørsta i november 2018

Her leter politi og mannskap fra Røde Kors og en politihund etter levningene til Maja Herner i fjellet Nivane i Ørsta

Foto: Remi Sagen / NRK

Lørdag ettermiddag avsluttet politiet og Røde Kors leteaksjonen etter levningene til den savnede Maja Herner i Ørsta, uten at de hadde gjort funn.

Politiet sier de ikke kommer til å gjøre nye søk før om tidligst et par dager, fordi det er mye snø i området. Deres hovedteori er at Herner ligger under snøen.

– Vi må vente på at snøen smelter, sier innsatsleder Tore Bjørdal.

Tre politifolk, en politihund og 10 mannskap fra Røde Kors var med i leteaksjonen lørdag.

Tore Bjørdal var innsatsleder under lørdagens leteaksjon etter levningene til den savnede Maja Herner.

Innsatsleder under lørdagens aksjon Tore Bjørdal.

Foto: Remi Sagen / NRK

Fant sko og beinrester

Fredag kveld ble det funnet en sko med beinrester i området der Maja Herner forsvant i 2018. Skoen skal være samme type som Herner hadde på seg da hun forsvant.

– Vi ble varslet i 19.00-tiden i kveld om at en person hadde gjort funn av en sko med beinrester. Skoen skal være av samme type som Maja Herner hadde på seg da hun forsvant, sa påtaleansvarlig Yngve Skovly til TV 2 fredag.

Politiet tror funnet kan være knyttet til Herner.

– Vi kan ikke være sikre før vi har sikker identifikasjon, men det er ingen andre som er savnet i området, sier Skovly.

Maja Herner

25 år gamle Maja Herner fra Polen har vært savnet siden 2018.

Foto: Privat

Etterforskere, kriminalteknikere og politihunder gjorde et grovsøk på stedet fredag kveld, uten resultat. De måtte avbryte letingen på grunn av mørket og startet nytt søk lørdag morgen. Heller ikke det gav noe resultat.

Mange leteaksjoner

25 år gamle Maja Herner fra Polen har vært savnet siden 21. november 2018. Politiets teori har vært at hun har gått mot det 1300 meter høye fjellet Saudehornet i Ørsta på Sunnmøre.

Herner hadde flyttet til bygda for å jobbe i et vaskebyrå og hadde bare vært der en uke da hun forsvant.

Bilen til Herner ble funnen parkert ved en populær turvei opp mot fjellet. Telefonen hennes ble også registrert i området før hun forsvant.

De siste årene har politi, frivillige og leitemannskap fra Røde Kors gjentatte ganger søkt etter Maja Herner i fjellene i Ørsta uten at resultat.

Røde Kors leter etter den savnede Maja Herner.

Det har vært mange leteaksjoner etter Maja Herner de siste årene.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Håper inderlig det er Maja

– Vi håper inderlig det er Maja. Det vil være en stor lettelse både for de pårørende og for oss om hun endelig kan bli funnet, sier Merete Flø, leder i Ørsta Røde Kors Hjelpekorps.

Hun deltok i søket da hun snakker med NRK lørdag.

Leteaksjonene etter Maja har vært det mest omfattende i lagets historie. De har ikke hatt et medlemsmøte siden forsvinning uten at de har diskutert Maja-saken.

– Det har vært påkjennende. Vi har brukt masse ressurser på å lete og hele tiden vurdert hva er det neste vi kan gjøre, hvor skal vi lete nå, sier Flø.

At det ikke har vært lett i området der skoen ble funnet tidligere er ikke så rart, mener hun.

– Skoen ble funnet langt unna der hun hadde sagt at hun skulle gå. Dessuten er fjellområdet rundt Ørsta veldig stort og det er mange steder man ikke har lett, sier Flø.

Merete Flø, leder i Ørsta Røde Kors hjelpekorps var med i søket lørdag

Merete Flø, leder i Ørsta Røde Kors Hjelpekorps, sier lørdagens søk var svært krevende.

Foto: Remi Sagen / NRK

Herners familie er varslet

Skoen og et ankelbein ble funnet i området som heter Nivane ovenfor Ørsta Sentrum. Politiet kan ikke vite sikkert om det er spor etter Herner de har funnet før det er gjort flere undersøkelser.

– Men Herners familie er varslet om funnet, sier operasjonsleder Eivind Klokkersund til NRK fredag kveld.

Politiet sier det så langt ikke er noen holdepunkter for at det har hendt noe kriminelt med Herner. Levningene sendes til kriminaltekniske undersøkelser.

Sko og beinrester funnet av erfaren fjellmann

Det var Odd Staurset fra Ørsta som fant skoen og levningene da han var på tur i området sammen med hunden Shira fredag.

– Jag så først skoen og det er jo mulig å miste en sko, men deretter så jeg sokken med det som tilsynelatende var en ankel og en fot oppi, forteller Staurset til NRK.

Han er en erfaren fjellmann og leder for Sunnmøre alpine redningsgruppe. Han er ofte på tur i fjellene rundt Ørsta sentrum og skjønte at det kunne være Herner han hadde funnet.

– Jeg har jo hatt det i bakhodet de siste årene at det er mulighet for å gå på et slikt funn, særlig når en går med hun, sier Staurset.

Rykter og spekulasjoner

Ordfører i Ørsta Stein Aam sier det betyr veldig mye dersom dette funnet kan løse gåten om den forsvunne jenta.

– Det vil være en stor lettelse for folk her og meg selv inkluder. Dette har vært en vanskelig sak og når en ikke vet blir det mye spekulasjoner og rykter. Det er trist dersom det rester etter Herner de har funnet, men samtidig er det bedre å vite enn å leve i uvisse, sier ordføreren til NRK.

Ordførar Stein Aam i Ørsta er letta dersom det viser seg at det no er den sakna polske kvinna Maja Herner som er funne

Ordfører i Ørsta Stein Aam mener det vil være en stor lettelse for bygda om det er Maja Herner som er funnet.

Foto: Remi Sagen / NRK