NRK Meny
Normal

Pengene renner ut

Analytiker Ola Beinnes Fosse i DNB Markets sier de økonomiske resultatene til offshore- rederiene Farstad, Havila og Olympic var som ventet i 2015. Men det er nå det begynner å røyne på.

Farstad skip i opplag
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Mandag la tre store offshorerederi på Sunnmøre frem tallene for 2015 som viser at de ikke klarer å tjene nok penger til å betale renter og avdrag.

Beinnes Fosse følger denne delen av skipsfartsnæringen tett og sier til NRK at drifrsreultatene isolert seg for 2015 har en nedgang på 10–20 prosent. Dette hadde isolert sett ikke vært så alvorlig hvis det ikke var for at rederiene lever på lånt tid.

– Når kontraktene de har med oljeselskapene går ut i år og neste år blir vi veldig bekymret for inntjeningen, sier Beinnes Fosse.

Ola Beinnes Fosse i DNB Markets

Ola Beinnes Fosse i DNB Markets slår fast at pengene renner ut av offshore-rederiene

Foto: DNB Markets

Les også: 26 tilsette mistar jobben ved Farstad Shipping

Dødt marked

Det er for mange offshorebåter i verden nå og det preger også prisene som kan oppnås ved salg.

Farstad-skip i opplag

Over 100 offshoreskip ligger nå i opplag i Norge

Foto: Frode Berg / NRK

– Egentlig er båter som er mere enn 15 år gamle helt uinteressante og må ut mener analytikeren. Problemet er at verdien av disse nå er så lav at rederiene må ta store tap ved salg, sier analytikeren i DNB Markets.

Snart tomme for kontanter

Ola Beinnes Fosse ser av regnskapene at flere rederi nå tømmes for kontanter. De store har selvfølgelig mest, men kassa tømmes fort når utgiftene overskrider inntektene. Havila i Herøy hadde for eksempel 350 millioner kroner på bok for ett år siden, nå er beholdningen 204 millioner. Han tror de største rederiene kommer til å overleve, mens de mindre kanskje blir nødt å gi oppbud til skifteretten og gå konkurs eller slå seg sammen med å få en større forhandlingsmakt overfor både banker og kunder.

– Uansett kommer det til å skje store endringer i månedene fremover, sier Ola Beinnes Fosse til NRK Møre og Romsdal.