Hopp til innhold

Oddgeir Bruaset fikk hedersprisen

Han har fått hele landet til å benke seg fremfor tv-skjermen for å se folk som bor på uvanlige steder i utkant-Norge. Lørdag kveld stakk han av med den gjeveste prisen under Gullruten. – Denne hederen deler jeg med min kjære Olaug.

Oddgeir Bruaset fikk hedersprisen under årets utdeling av Gullruten.

Den folkekjære programskaperen og forfatteren Oddgeir Bruaset mottok hedersprisen lørdag. Han takket kona Olaug fra scenen.

Lørdag 9. mai ble norsk TV-bransje hedret når Gullrutene ble delt ut i Bergen. Den tidligere NRK-programlederen stakk av med hedersprisen.

– Årets hedersprisvinner er en av våre mest folkekjære historiefortellere, sa kulturminister Thorhild Widvey fra scenen.

– Han har et stort engasjement for å løfte frem hverdagsmenneskets betydning i norsk bygdeliv, samfunnsliv og kultur. Han har en egen evne til å få vanlige folk i tale.

– Ja, nå er jeg matt, sa Oddgeir Bruaset da han mottok prisen.

(Saken fortsetter under videoen)

Oddgeir Bruaset

Mannen bak serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», Oddgeir Bruaset, liker å være anonym. Men i dokumentaren «Mannen som oppdaga Noreg», kan du bli bedre kjent med han.

Over 700 reisedøgn

70-åringen har blitt landskjent etter han i årevis har besøkt folk som bor langt utenfor allfarvei i NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Serien gikk 12 sesonger og har til sammen blitt sett av over 48 millioner seere.

– Jeg har holdt på med TV i 30–40 år. Kanskje er det slik at det er det mest enkle som er det mest slitesterke. Kanskje er det slik at en stor del av TV-publikumet ønsker å se program om vanlige mennesker. Og kanskje er det også slik at mange i vår rastløse tid ønsker å leve et enklere liv, sa Bruaset fra scenen.

Oddgeir Bruaset har også laget også i fjor dokumentaren «Fjelldronninga» der han portretterte Dronning Sonja i den vestlandske og den nordnorske fjellheimen.

Over 700 reisedøgn har det blitt for Bruaset og han har sett mer av Norge enn de aller fleste. I fjor pensjonerte han seg, etter å ha vært ansatt i NRK i 43 år, men han skriver fortsatt og holder foredrag.

Fra scenen takket han sine medarbeidere i NRK Møre og Romsdal og ikke minst kona Olaug.

– Mest av alt vil jeg takke henne for de tankene hun har formidlet til meg. De holdningene og verdiene hun står for har påvirket meg på en slik at det blir speilet igjen i programmene. Så denne hederen deler jeg med min kjære Olaug.

Dronning Sonja elskar å klive i norske fjell, og sjølv om åra sig på, er turane mot høgdene framleis talrike. Oddgeir Bruaset har vandra saman med henne på fjellstigane både i nord og i vest, og undervegs fortel ho om det ho opplever, om det som driv henne, og det ho får att for å slite i motbakken og nå sine mål.

Oddgeir Bruaset har også laget også i fjor dokumentaren «Fjelldronninga» der han portretterte Dronning Sonja i den vestlandske og den nordnorske fjellheimen.