Hopp til innhold

Ørn smittet av fugleinfluensa – Mattilsynet ber folk følge med

En havørn som ble funnet i Kristiansund i slutten av februar har testet positivt for svært smittsom fugleinfluensa. Mattilsynet frykter flere tilfeller.

Da Bjørn Michelsen gikk sin daglige tur i friluftsområdet Karihola i Kristiansund, reagerte hunden uvanlig. Hunden dro med seg Bjørn litt inn mot skogen og der fikk han øye på noe stort som lå i stien.

– Jeg så ikke hva det var med en gang, men da jeg kom nærmere så jeg at det var en stor havørn, sier Michelsen.

Han ser mye havørn i området, men denne her hadde merkelige hodebevegelser og gjorde ingen tegn til å fly bort. Michelsen forstod med en gang at den var syk. Dagen etterpå ble ørna avlivet og det ble tatt prøver av den.

Bjørn Michelsen

Bjørn Michelsen og hunden går tur hver dag.

Foto: privat

Alvorlig virussykdom

Prøvesvarene viser at ørna hadde høypatogen fugleinfluensa. Det betyr at den er smittet av et virus som er sterkt sykdomsfremkallende. Det første tilfellet i Norge ble bekreftet i november 2020 i Rogaland og flere fugler i Nærbø fuglepark måtte avlives. Det ble innført portforbud for tamme fugler.

Ane Ramskjær i Mattilsynet sier vårtrekket for fugler snart er i gang og at det derfor kan komme flere tilfelle. Hun ber folk melde fra om døde fugler for å få oversikt. Fugleinfluensa er en svært smittsom og alvorlig virussykdom for fugler og kan også smitte over til dyr.

Det er viktig at du får med hvor fuglen er funnet, så nøyaktig som mulig. Mattilsynet vil vurdere om fuglene skal undersøkes for smitte, men det er uansett viktig at folk varsler oss, sier Ramskjær.

Det er første gang denne typen fugleinfluensa er påvist i Møre og Romsdal.

Unngå fysisk kontakt

Bjørn Michelsen holder nå ekstra utkikk etter flere syke fugler når han går tur.

Det er svært sjelden at menneske blir smitta av fugleinfluensa, men man bør likevel unngå å komme i fysisk kontakt med syke eller døde fugler.

– Jeg vet ikke hvor smittsom ørnen egentlig var, og jeg var ikke borti den, sier Michelsen.

Han håper den syke ørna var et engangstilfelle og at det ikke blir en pandemi.

Havørn i Karihola i Kristiansund. Påvist fugleinfluensa.
Foto: Bill Tomelthy