Hopp til innhold

Unge får jakte billigere: Frykter for rekrutteringen

Stadig færre unge jakter elg i Norge. Det vil Statskog gjøre noe med, og tilbyr billigere jakt for de under 30 år til høsten.

En elgokse ble felt i karasjok under elgjakten 2019 av Lemet Johanas Nystad

TRADISJON: Stadig færre unge går på elgjakt, og nå vil Statskog gjøre noe for å bedre rekrutteringen til den tradisjonsrike jakta.

Foto: Lemet Johanas Nystad

I Norge finnes det i dag rundt 57.000 jegere som jakter på elg. Men gjennomsnittsalderen, blir stadig høyere.

For første gang er over halvparten av elgjegerne over 50 år.

– Det vil vi gjøre noe med, og tilbyr ungdom egne attraktive jaktfelt og billige jaktkort under elgjakta, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Les også Tilbyr jakt på elg for en hundrings

Elgokse

Billigere elgjakt

Fra 1. april kan unge under 30 år søke om å få gå på elgjakt i utvalgte områder til rimeligere priser. Særlig i Sør-Norge er det svært stor konkurranse om jaktmulighetene, og en slags lottotrekning avgjør til slutt hvem som sikrer seg jakta, ifølge Statskog.

Elgjakt gir fantastisk mat, helsebringende naturopplevelser, og har en viktig sosial funksjon. Om vi ønsker å ha denne aktiviteten og kulturen også i framtida, må vi ta grep, sier Breisjøberget.

Jo Inge Breisjøberget er fagsjef for jakt og fiske i Statskog

Jo Inge Breisjøberget og Statskog legger til rette for elgjakt for de yngste jegerne flere steder i Norge i høst.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Egne jaktlag for unge

Vi sikrer de unge jegerne tilgang til god jakt, samtidig som rene ungdomslag kan være ekstra attraktive og inspirerende å være med på. Vi vil også ufarliggjøre det ved å knytte en erfaren jeger til de enkelte ungdomslagene, forteller Jo Inge Breisjøberget.

Les også Slik blir dyr påvirka av jakta

Elg

I tillegg til lagsjakt, tilbyr Statskog billige jaktkort på elg. Disse tilbudene kommer gjerne noe lenger ut i jaktsesongen.

– Her vil vi tilby de yngste jegerne halv pris på ungdomskort. I realiteten vil mange da kunne være med på elgjakt for godt under hundrelappen. For de yngste tror vi det vil er kjærkomment, sier Breisjøberget.

Forgubbing blant elgjegerne

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund er glad for at Statskog vil legge bedre til rette for yngre elgjegere.

– Vi ser jo en viss forgubbing blant elgjegere. Det har noe med befolkningsutvikling å gjøre, tilgjengelighet og økonomi, mener Farstad.

Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund er glad for Statskogs initiativ for å få flere unge med på elgjakt.

Foto: Sunniva Linjord / NRK

Å jakte elg krever en viss økonomi, godt samarbeid, og mye logistikk.

– Nå tilbyr faktisk Statskog å hjelpe de unge jegerne med å komme i gang. Med egne jaktledere for lag i gode jaktområder. Det synes vi er hyggelig. Ingen private grunneiere har råd til å gjøre dette, og da er det bra at Statskog gjør det, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Les også Ingrid (18) kan bidra til å skape milliardverdier

18 år gamle Ingrid Eline Aas gleder seg til en ny elgjakt. I fjor skjøt hun sin første elg, og nå håper hun på flere.

Statskog håper mange unge jegere vil søke om å få gå på elgjakt i de utvalgte områdene flere steder i landet.

– Vi både tror og håper interessen for dette tilbudet er stort. Mange unge tar jegerprøven, men det er få som prøver ut elgjakt. Det vil det bli mulighet for å gjøre i høst, sier Jo Inge Breisjøberget.