Ny massedød av laks

For andre gang på kort tid har Marine Harvest hatt massedød av laks i oppdrettsanlegg i Møre og Romsdal. Det melder Intrafish.no

Oppdrettslaks

For andre gang på kort tid har Marine Harvest hatt massedød av laks i oppdrettsanlegg.

Foto: Gorm Kallestad

I en melding til Mattilsynet skriver Marine Harvest at 24.500 fisk døde i forbindelse med avlusning. Den siste hendelsen skal ha skjedd 9. februar ved lokaliteten Voldneset i Herøy.

Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal–Bolstad i Marine Harvest

Foto: Pressefoto

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal–Bolstad i Marine Harvest sier til IntraFish.no at selskapet har hatt dødelighet også ved andre lokaliteter.

- Vi har dessverre opplevd for høy dødelighet også ved andre lokaliteter. Disse meldes rutinemessig Mattilsynet. Hver enkelt hendelse gjennomgås grundig for å sikre oss kunnskap og erfaringer som kan bidra til å redusere dødelighet ved behandlinger, sier han til nettstedet.

IntraFish har tidligere omtalt en hendelse ved samme anlegg der 32.700 fisk døde under avlusning ved bruk av Thermolicer. Denne hendelsen skjedde den 27. januar.

Thermolicer er en maskin som bruker lunkent vann for å fjerne lakselus, såkalt termisk avlusning. Behandlingen foregår ved at en har temperert ferskvannet i maskinen. Den holder rundt 32 grader og behandlingstiden på fisken er cirka 20 sekunder.

- Vi arbeider med å optimalisere Thermolicer-behandlingen. Denne kunnskapen deler vi internt og eksternt, og vi utvikler også manualer som skal sikre en best mulig håndtering. Dette arbeidet driver vi kontinuerlig på tvers av regioner, opplyser Nævdal-Bolstad til Intrafish.

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.