Vil stoppe gigantisk oppdrettsanlegg tett på Geiranger Eitt av verdas største landbaserte oppdrettsanlegg er planlagd ved innseglinga til verdsarvområdet. Riksantikvaren meiner anlegget truar naturarven. Av Silje Thalberg
Mener de har løsningen på miljøvennlig laksemat – fikk blankt nei av regjeringen Nova Sea mener larver kan løse utfordringen med miljøvennlig mat til laksen. Men de er ikke villig til å ta risikoen selv, og peker på null politisk vilje hos regjeringen. Av Sondre Skjelvik
Ny rapport: Oppdrettslaksen dør av infeksjoner og skader Over 70 prosent av den selvdøde fisken dør av infeksjoner og skader, viser fersk rapport. Nå etterlyser flere strengere krav til dyrevelferd for oppdretterne. Av Anne Cecilie Remen, John Inge Johansen og Silje Rognsvåg
Her blir laksen «skoten» med laser: – Kan halvere dødelegheita I løpet av året vil lasermetoden brukast av ein fjerdedel av norsk oppdrettsproduksjon, ifølge gründer. Men forskar seier vi veit lite om kor effektivt det er. Av Lars-Bjørn Martinsen og Ingrid G. Årdal
Tekna: – Det må ikke lønne seg med høy dødelighet Oppdrettsselskaper med høy dødelighet må straffes, mener fagforeningen Tekna. De påpeker at det må bli krav om at dødeligheten ikke overstiger fem prosent. Av Anne Cecilie Remen
Ett år med lakseskatt: – Oppdrettsnæringen tjener gode penger Ett år etter at grunnrenteskatten ble innført ligger enorme prosjekter fortsatt på is. Det rammer samfunn langs kysten, mener professor. Av Petter Strøm
Uboden gjest drap 3 millionar fisk i fjor I 2023 døydde 7 millionar fleire fisk i norske oppdrettsanlegg enn i 2022, viser ny rapport. Perlesnormaneta får skulda for auken. Av Martin Værum Anda og Maria Gunnarsdotter Svedal
Mattilsynet har politianmeldt lakserederi for brudd på dyrevelferdsloven Mattilsynet har anmeldt lakserederiet Seivik for brudd på lov om dyrevelferd. Selskapet selv sier de ikke er kjent med anmeldelsen. Av Anne Cecilie Remen og Line Tomter
Selde fisk som ikkje eigna seg som menneskemat I fleire år har lakseselskapet Pure Norwegian Seafood seld sjølvdauda og skada laks som menneskemat. – Alvorleg, seier Mattilsynet. Av Elisabeth Haddal Røsvik