NRK Meny
Normal

I dag åpnet den nasjonale sykkelruta

Fra i dag kan du sykle den nasjonale sykkelruta mellom Kristiansund og Ålesund. Ruta går gjennom vakker natur, via ferjer og på øyer og fastland.

Nasjonal sykkelsti

Den nasjonale sykkelruta er åpnet. Fra venstre, Kristin Sørheim fra samferdelselsutvalget i fylkeskommunen, Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen og Marit Krogseter i kultur- og folkehelseutvalget..

Foto: Anne Marit Øksenvåg Johansen / Statens vegvesen

Denne sykkelruta har fått navnet «Atlanterhavsruta» og inngår i det omfattende nettet av nasjonale sykkelruter i hele Norge.

Det var leder av Samferdselsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune, Kristin Sørheim, som markerte åpningen. Hun avduket det første skiltet på Atlanterhavsvegen ved bensinstasjonen på Kårvåg i Averøy kommune.

– Dette er en fantastisk sykkeltur. Her kjenner man lukten av sjø og tang. Her er blomster og man får vind i håret. Og når vi sykler her treffer vi turister og andre trivelige folk, sier Kristin Sørheim som sto for åpningen av sykkelruta.

Sammen med henne var det representanter fra Statens vegvesen og fylkeskommunen Etter avdukingen la de ut på en sykkeltur fra Kårvåg til kafeen og svevestien på Eldhusøya.

– Nå er vi med på å fremme Møre og Romsdal som et sykkelturismefylke. Det er viktig å få turister til Møre og Romsdal. Nå er sykkelturismen god tilrettelagt mellom Kristiansund og Ålesund, sier Sørheim.

«Atlanterhavsruta» følger den spektakulære Atlanterhavsveien. Men her er ikke poenget å kunne sykle korteste vei fra A til Å. Her skal det være trygt og sykkelturen skal gi naturopplevelser.

Dermed legger man også ut med ferje, blant annet helt ut til Sandøy. Da får man på kjøpet en vakker ferjetur mellom Sandøy og Brattvåg i Haram.

– Man kan ta hurtigbåt og man kan ta ferje. Og det er selvsagt fritt frem til å ta avstikkere langs ruta. Vi har også fått til en løsning som innebærer at man kan ringe etter transport gjennom Atlanterhavstunnelen, forteller Sørheim. Det er ikke lov til å sykle gjennom denne tunnelen.

Atlanterhavsruta har blitt til i et samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune og Statens vegvesen.

Laster kart, vennligst vent...

I Norge er det utarbeidet en stor, nasjonal sykkelstrategi. Denne blir nå løftet inn i Nasjonal transportplan. Sykkelrute nummer 1 går på strekningen Svinesund - Kirkenes. I tillegg arbeides det med ni andre sykkelruter.

– Målet er å gjøre hele Norge til en sykkeldestinasjon for turister fra inn- og utland, sier Kristin Sørheim.