Nå skal kråkebollene til Canada

Herøyfirmaet Urchinomics, med hovedsete i Fosnavåg, har inngått kontrakt med canadiske samarbeidspartnere om å dyrke kråkeboller.

Kråkebolle

Kråkeboller er både en miljøtrussel og en delikatesse

Foto: Kaston

Kråkeboller er en miljøtrussel, men er samtidig en svært ettertraktet og høyt betalt delikatesse.

Urchinomics har i samarbeid med Nofima utviklet for og oppdrettsmetoder for kråkeboller og har allerede prosjekter i gang i Japan. Men markedet blir stadig utviklet.

Størst i verden

Urchinomics signerer altale i Canada

Canada er det nye markedet for Urchinomics.

Foto: Innovasjon Norge

– Nå står Canada for tur, og dette er et veldig viktig steg for oss, sier daglig leder Brian Tsuyoshi Takeda.

Og det er fordi Canada har verdens kanskje største bestand av kråkeboller, og dermed også kan bli verdens største produsent.

- Kråkebolleoppdrett er så langt ikke det store i Norge, men vi ser nå at utenlandske selskap fatter større og større interesse. Da er det viktig at vi har selskap som Urchinomics som bidrar til kommersialiseringen, sier Nils Haga, direktør i Nofimas akvakultur-divisjon til Innovasjon Norges nettsider.

Her til lands har Urchinomics i samarbeid med Nofima et pilotprosjekt for oppdrett i Tromsø, og i høst ble det solgt norskoppdrettede kråkeboller til Japan.

– Vi fikk en ganske høy pris, omlag 700 kroner per kilo. Så det kan bli oppdrett i Norge tidligere enn jeg har trodd, sier Takeda.

Miljø og økonomi

Han har tro på et pilotprosjekt allerede neste år og kommersiell produksjon i 2018.

– Også på Mørekysten kan det bli kråkebolleproduksjon. Den landbaserte teknologien åpner for at en kan ta kråkeboller fra Nord-Norge, oppdrette det i Møre og Romsdal eller for eksempel ved Gardermoen. Så kan en fly landbaserte kråkeboller ut til vikitge markeder.

Takeda håper og tror at dette kan være en næring med en god fremtid.

– Det er få næringskonsepter som bedrer miljøet og der du samtidig kan tjene penger og skape arbeidsplasser i distriktene. Det er veldig spennende, konkluderer Brian Tsuyoshi Takada.

Canada er det nye markedet for Urchinomics

Urchinomics signerer avtalen i Canada.

Foto: Innovasjon Norge