NRK Meny
Normal

– Valget er avgjørende for kommunereformen

Hvilke politikere som skal styre etter valget blir avgjørende for kommunereformen, tror NHO-direktøren i Møre og Romsdal. Hun er spent på resultatet av høstens kommunevalg.

Torill Ytreberg

AVGJØRENDE: Regiondirektør Torill Ytreberg i Næringslivets Hovedorganisasjon i Møre og Romsdal mener kommunevalget er avgjørende for kommunereformen.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Valglogo

– Dette er det viktigste valget vi gjør, kanskje for de neste 40–50 årene, sier regiondirektør Torill Ytreberg i Næringslivets Hovedorganisasjon i Møre og Romsdal.

Går aktivt ut

NHO vil ha radikale endringer, og går aktivt ut i valgkampen for å møte ordførerkandidater og andre politikere som stiller til valg.

I år er det særlig en sak som peker seg ut, og det er kommunereformen.

– Det er disse personene som skal drive denne utviklingsprosessen som nå går. Vi må ha politikere som ønsker å gjøre de endringene, og som ønsker å legge til rette for at vi får samferdselsløsninger på plass, sier Ytreberg.

– Det er kanskje nøkkelen for å få til å bygge nye kommuner, sier hun.

– Trenger pådrivere

Det er de nye kommunestyrene etter valget som skal avgjøre, og det er et åpent spørsmål hva som blir resultatet.

Torill Ytreberg i NHO i Møre og Romsdal mener at det først og fremst er personer som er viktige ved neste valg, ikke partier.

– Vi jobber tverrpolitisk, men her er det kanskje de personlige egenskapene til ordførerne som vil være helt avgjørende, sier hun.

14 av dagens ordførere i Møre og Romsdal har sagt nei til gjenvalg, og i flere av de øvrige kommunene er det knyttet stor spenning til hvem som vinner valget.

– Nå trenger vi ordførere som er pådrivere for den prosessen som går, og som har egenskaper til å få med seg andre, sier Ytreberg.