Matkvitteringenefra de største SFO-ene på Sørlandet viser at det går i pølser, pizza, makaroni og kjøttboller. Dette er i strid med Helsedirektoratet sine retningslinjer, som blant annet sier at fisk skal tilbys 1–2 ganger per uke. Noe av argumentene er at fisk er dyrt. Kokk og fiskeentusiast Mindor Klauset mener dette ikke bør være et problem for Møre og Romsdal som ligger midt i fiskefatet.
– Det er mange engasjerte fiskeredere og selgere i Møre og Romsdal som er stolte av produktene sine og vil få det ut til barna, forteller Klauset.
Klar oppfordring
Klauset er klar over at fisk kan være dyrt, men mener det ikke trenger å være slik.
– Ringer man fra en barnehage eller SFO og hører med lokale redere og selgere så tror jeg de er villig til å selge til en kostpris om ikke annet, for å få spredt det glade budskap, sier han.
Vil skape fiskeglede
Som leder for Klippfiskakademiet jobber Klauset med å spre fiskeglede blant barn, og opplever at det er stor interesse for temaet.
– Vi reiser rundt og besøker skoleelever og barnehager og opplever at barna synes det er spennende å få se en hel fisk. De får også kjenne på og forstå at det ikke trenger å være ben i alt.
Selv om vi bor i fiskerifylket tror Klauset interessen for å få fisk inn i barnehager og SFO kan variere.
– Det er personavhengig, noen er mer matengasjert enn andre som kanskje synes fisk er vanskelig, og tenker at barn ikke liker det.
Klauset har også et tips familier som sliter med å få inn fisk i kostholdet.
– Får barna være med og lager maten, så kan engasjementet bli for å smake bli større, sier han.