Hopp til innhold

Fotballskole med avstandsregler

Med inndelte faste grupper, en annerledes lunsj og en koronavakt kunne Aksla IL i Ålesund arrangere sin tradisjonsrike fotballskole til tross for uvanlige omstendigheter.

Instruktørene ser på barna spille med god avstand

AVSTAND: Også instruktørene må holde avstand når de ikke er med i fotballaktiviteten selv.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

– Lea synes jeg er litt streng, flirer Kjetil Sundfær.

Som et tiltak for å kunne holde fotballskolen gående, har Aksla IL ansatt Kjetil Sundfær som en koronavakt.

Han går rundt på den varme kunstgressbanen mellom de forskjellige stasjonene barna rullerer på. Været kunne ikke vært bedre når fotballskolen skulle arrangeres.

Når det ble bestemt at man kunne ha private arrangement på opptil 200 personer, hev Aksla IL seg rundt for å kunne arrangere fotballskole første uka i skoleferien.

Årets utgave var i utgangspunktet avlyst, men nå har 130–140 barn fått muligheten til å bli enda bedre fotballspillere.

Koronavakt

– Det jeg pleier å gjøre om dagen er å gå imellom gruppene å se at det går i orden og at øvelsene som er lagt opp ikke er i strid med det som er fornuftig når det gjelder smittevern, sier Sundfær.

Koronavakt Kjetil Sundfær

KORONAVAKT: Kjetil Sundfær ble ansatt som koronavakt hos Aksla IL når det ble åpnet for noe fotballaktivitet. Han forteller at forskjellene mellom skole og fotballskole gjør et vanskelig for barna å følge smittevernreglene.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Aksla ansatte han i det fotballaktivitetene smått startet opp igjen, og han har vært på banen i rundt halvannen måned for å kunne holde anlegget åpent. Det har vært en fordel når fotballskolen begynte.

– Også har jeg jo vært her i halvannen måned nå. Vært på banen nesten hver dag, i hvert fall når reglene var strengere. Mange av ungene er jo innom her på dagtid, så de kjenner meg fra før av og vet hva jeg ber dem om da.

– Det at mange kjenner meg igjen og vet hva jeg krever, gjør det lettere for dem som er nye til å følge retningslinjene.

Lea Janita Sætre Nesdal vasker hendene godt før lunsj

HÅNDVASK: Lea Janita Sætre Nesdal vasker hendene godt før lunsj. På fotballskolen spiser de i faste grupper med en meters avstand mellom stolene.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

– Det er litt rart

For mange av barna så er fotballskolen også aktivitetene man kan gjøre imellom fotballøvelsene. Med en meters avstand så begrenser de mulighetene seg.

– Ja, det er rart at det er forskjell på skolen og fotballskolen. Vi har alltid pleid å klenge på hverandre, det har vi alltid gjort. Så det er veldig vanskelig. Men når de kommer og sier ifra så går vi jo litt fra hverandre da. Men vi klarer ikke alltid å la være, sier Anna Eidem Falkevik og ler.

Hun står sammen med venninnene sine med god avstand mellom hverandre.

– Vi gjør egentlig ikke noe annet enn å klenge eller å prate, sier venninnene og fniser.

Anna og venninnene synes det er vanskelig å ikke kunne klenge på hverandre.
Fra venstre: Anna Eidem Falkevik, Camilla Åmbakk Frisvold, Mille Emilie Bårdsgjerde, Sofie Kjersem Stene Hoff, Hanna Sekkingstad Smevoll

SAVNER Å KLENGE: Venninnegjengen synes det er vanskelig å holde en meters avstand hele tiden. Fra venstre: Anna Eidem Falkevik, Camilla Åmbakk Frisvold, Mille Emliie Bårdsgjerde, Sofie Kjersem Stene Hoff, Hanna Sekkingstad Smevoll.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

På den andre banen har Henry Nerlan Åkre og Frederik Flemsæther Lindholm tatt seg en pause etter å ha spilt en kamp.

– Det er ganske gøy med fotballskole, men det er ikke så gøy å holde en meter. Fordi da kan vi ikke ha vannkrig, vi kan ikke sitte inntil. Vi må hele tiden holde en meter når vi skal ha samling, sier Åkre.

– Det er ganske vanskelig, men det går fint. Det er litt uvant, sier Lindholm.

– Stor forståelse

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstiuttet.

FORSTÅELSE: Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet har forståelse for at det er krevende å henge med i alle råd.

Foto: Folkehelseinstituttet

Fra Folkehelseinstituttet sin side så er det generelle rådet at man skal holde en meters avstand der det er mulig. Grunnen til at fotballskolene får lov til å være åpne, er at det er et fritak for skoleliknende aktiviteter.

– Når vi har tillatt å fravike dette innenfor skole og idrettsaktivitet, er det under forutsetning at barna begrenses til en gruppe. Beveger man seg utenfor dette er anbefalingen fortsatt å holde avstand til andre enn sine nærmeste, skriver Are Stuwitz Berg fra Folkehelseinstituttet til oss på e-post.

– Vi har stor forståelse av at det er krevende å henge med i alle råd.