Kulturministeren: – En gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten

Regjeringen myker opp smittevernreglene og tillater fotball og andre idretter for barn og unge fra og med 15. juni.

Abid Raja besøker Odds Ballklubb.

FORNØYD: Abid Raja kaller dette en gladnyhet til unge fotballspillere og andre idrettsutøvere over hele landet

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var VG som omtalte saken først.

Regjeringen har besluttet at barn og unge under 20 år kan drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt utendørs» fra og med 15. juni.

Det betyr blant annet at barn og unge kan trene fotball som før koronapandemien, uten å måtte forholde seg til dagens krav om én meters avstand.

Barn på fotballtrening

VIKTIG FOR DE UNGE: Norges idrettsforbund har uttrykt bekymring for økt frafallsrisiko når barn og unge ikke kan utøve idretten de er så glade i. At de nå sakte, men sikkert begynner å komme tilbake til normalen er svært viktig, mener idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En enorm gladnyhet

Kulturminister Abid Raja (V) beskriver det hele som en gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten.

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier statsråden til avisa.

Videre forteller kulturministeren til NRK at det gjenstår et stykke arbeid med å kartlegge hvilke andre idretter som skal åpnes opp i tiden fremover og hvor mange som kan spille mot hverandre på en fotballbane samtidig.

Han er opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje gradvis og at Norge skal ha kontroll.

På NRKs spørsmål om det nå er slik at trening og kamper blir likestilt fra og med 15. juni svarer Raja følgende:

– Nei dette med kamper må vi komme tilbake til, med tanke på antallet som er på banen og som bryter énmetersregelen. Det vil vi komme tilbake til snarlig og jeg håper vi klarer dette innen 1. juni, sier Raja til NRK.

En milepæl for idretten

Idrettspresident Berit Kjøll og Norges idrettsforbund er svært glad for dagens nyhet. Hun sier til VG at det er en ny milepæl for idretten, som gjør at vi er i ferd med å komme tilbake til normalen.

– Mye aktivitet er nå allerede i gang for fullt etter den forrige oppmykningen 7. mai, og med denne bestillingen fra regjeringen vil nå flere idretter kunne komme i gang før sommeren. Det er svært viktig for motivasjonen til våre unge utøvere, sier Kjøll i en pressemelding.

 Kultur- og likestillingsminister Abid Raja møter idrettspresidenten

IDRETTSPRESIDENT BERIT KJØLL: – Vi er glade for å kunne åpne opp, men det skal foregå med ansvarlighet, sier hun til VG.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun påpeker at Norges idrettsforbund vil jobbe tett med de enkelte særforbundene og Helsedirektoratet for å utrede hvilke idretter som kan forventes å komme i gang med tilnærmet normal aktivitet i løpet av juni.

Noen begrensninger i gruppestørrelser vil fremdeles kunne gjelde. Likevel vil regjeringens ønske om å åpne for idretter med sporadisk kontakt gjøre det enklere for flere idrettsgrener å organisere mer normal aktiviteter.

– Uavhengig av hvilke idretter som kan komme i gang i juni, vil jeg understreke at idretten fortsatt skal være en konstruktiv støttespiller og bidra i dugnaden for å unngå økt smitte i samfunnet. Det er det viktigste, avslutter Kjøll.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.09.2021
5 144
Smittede siste 7 dager
119
Innlagte
841
Døde
4 075 569
Vaksinerte

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal