Kulturministeren: – En gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten

Regjeringen myker opp smittevernreglene og tillater fotball og andre idretter for barn og unge fra og med 15. juni.

Abid Raja besøker Odds Ballklubb.

FORNØYD: Abid Raja kaller dette en gladnyhet til unge fotballspillere og andre idrettsutøvere over hele landet

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var VG som omtalte saken først.

Regjeringen har besluttet at barn og unge under 20 år kan drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt utendørs» fra og med 15. juni.

Det betyr blant annet at barn og unge kan trene fotball som før koronapandemien, uten å måtte forholde seg til dagens krav om én meters avstand.

Barn på fotballtrening

VIKTIG FOR DE UNGE: Norges idrettsforbund har uttrykt bekymring for økt frafallsrisiko når barn og unge ikke kan utøve idretten de er så glade i. At de nå sakte, men sikkert begynner å komme tilbake til normalen er svært viktig, mener idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En enorm gladnyhet

Kulturminister Abid Raja (V) beskriver det hele som en gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten.

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier statsråden til avisa.

Videre forteller kulturministeren til NRK at det gjenstår et stykke arbeid med å kartlegge hvilke andre idretter som skal åpnes opp i tiden fremover og hvor mange som kan spille mot hverandre på en fotballbane samtidig.

Han er opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje gradvis og at Norge skal ha kontroll.

På NRKs spørsmål om det nå er slik at trening og kamper blir likestilt fra og med 15. juni svarer Raja følgende:

– Nei dette med kamper må vi komme tilbake til, med tanke på antallet som er på banen og som bryter énmetersregelen. Det vil vi komme tilbake til snarlig og jeg håper vi klarer dette innen 1. juni, sier Raja til NRK.

En milepæl for idretten

Idrettspresident Berit Kjøll og Norges idrettsforbund er svært glad for dagens nyhet. Hun sier til VG at det er en ny milepæl for idretten, som gjør at vi er i ferd med å komme tilbake til normalen.

– Mye aktivitet er nå allerede i gang for fullt etter den forrige oppmykningen 7. mai, og med denne bestillingen fra regjeringen vil nå flere idretter kunne komme i gang før sommeren. Det er svært viktig for motivasjonen til våre unge utøvere, sier Kjøll i en pressemelding.

 Kultur- og likestillingsminister Abid Raja møter idrettspresidenten

IDRETTSPRESIDENT BERIT KJØLL: – Vi er glade for å kunne åpne opp, men det skal foregå med ansvarlighet, sier hun til VG.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun påpeker at Norges idrettsforbund vil jobbe tett med de enkelte særforbundene og Helsedirektoratet for å utrede hvilke idretter som kan forventes å komme i gang med tilnærmet normal aktivitet i løpet av juni.

Noen begrensninger i gruppestørrelser vil fremdeles kunne gjelde. Likevel vil regjeringens ønske om å åpne for idretter med sporadisk kontakt gjøre det enklere for flere idrettsgrener å organisere mer normal aktiviteter.

– Uavhengig av hvilke idretter som kan komme i gang i juni, vil jeg understreke at idretten fortsatt skal være en konstruktiv støttespiller og bidra i dugnaden for å unngå økt smitte i samfunnet. Det er det viktigste, avslutter Kjøll.

Status Norge

Sist oppdatert: 03.06.2020
8446
Smittet
27
Innlagt
237
Døde

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal