Hopp til innhold

Kulturministeren: – En gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten

Regjeringen myker opp smittevernreglene og tillater fotball og andre idretter for barn og unge fra og med 15. juni.

Abid Raja besøker Odds Ballklubb.

FORNØYD: Abid Raja kaller dette en gladnyhet til unge fotballspillere og andre idrettsutøvere over hele landet

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Det var VG som omtalte saken først.

Regjeringen har besluttet at barn og unge under 20 år kan drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt utendørs» fra og med 15. juni.

Det betyr blant annet at barn og unge kan trene fotball som før koronapandemien, uten å måtte forholde seg til dagens krav om én meters avstand.

Barn på fotballtrening

VIKTIG FOR DE UNGE: Norges idrettsforbund har uttrykt bekymring for økt frafallsrisiko når barn og unge ikke kan utøve idretten de er så glade i. At de nå sakte, men sikkert begynner å komme tilbake til normalen er svært viktig, mener idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En enorm gladnyhet

Kulturminister Abid Raja (V) beskriver det hele som en gedigen gladnyhet for barne- og ungdomsidretten.

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier statsråden til avisa.

Videre forteller kulturministeren til NRK at det gjenstår et stykke arbeid med å kartlegge hvilke andre idretter som skal åpnes opp i tiden fremover og hvor mange som kan spille mot hverandre på en fotballbane samtidig.

Han er opptatt av at gjenåpningen av samfunnet skal skje gradvis og at Norge skal ha kontroll.

På NRKs spørsmål om det nå er slik at trening og kamper blir likestilt fra og med 15. juni svarer Raja følgende:

– Nei dette med kamper må vi komme tilbake til, med tanke på antallet som er på banen og som bryter énmetersregelen. Det vil vi komme tilbake til snarlig og jeg håper vi klarer dette innen 1. juni, sier Raja til NRK.

En milepæl for idretten

Idrettspresident Berit Kjøll og Norges idrettsforbund er svært glad for dagens nyhet. Hun sier til VG at det er en ny milepæl for idretten, som gjør at vi er i ferd med å komme tilbake til normalen.

– Mye aktivitet er nå allerede i gang for fullt etter den forrige oppmykningen 7. mai, og med denne bestillingen fra regjeringen vil nå flere idretter kunne komme i gang før sommeren. Det er svært viktig for motivasjonen til våre unge utøvere, sier Kjøll i en pressemelding.

 Kultur- og likestillingsminister Abid Raja møter idrettspresidenten

IDRETTSPRESIDENT BERIT KJØLL: – Vi er glade for å kunne åpne opp, men det skal foregå med ansvarlighet, sier hun til VG.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun påpeker at Norges idrettsforbund vil jobbe tett med de enkelte særforbundene og Helsedirektoratet for å utrede hvilke idretter som kan forventes å komme i gang med tilnærmet normal aktivitet i løpet av juni.

Noen begrensninger i gruppestørrelser vil fremdeles kunne gjelde. Likevel vil regjeringens ønske om å åpne for idretter med sporadisk kontakt gjøre det enklere for flere idrettsgrener å organisere mer normal aktiviteter.

– Uavhengig av hvilke idretter som kan komme i gang i juni, vil jeg understreke at idretten fortsatt skal være en konstruktiv støttespiller og bidra i dugnaden for å unngå økt smitte i samfunnet. Det er det viktigste, avslutter Kjøll.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal