NRK Meny
Normal

Krever at hvalrossen i Kristiansund heves for dokumentasjon

Hvalrossen som ble skutt i Kristiansund nyttårsaften ligger på bunnen av havna. Flere har meldt Mattilsynet til politiet etter skytingen. Miljøvernforbundet mener skrotten må heves for å dokumentere det som har skjedd.

Nyttårsaften dukket en ung hvalross opp i havnebassenget i Kristiansund. Han la seg i vannkanten og på en flytebrygge i Dalebukta i Kristiansund.

Viltnemnda i Kristiansund mente den sjeldne gjesten var i ferd med å dø. I samråd med Mattilsynet avgjorde de at hvalrossen måtte dø. Etter at han ble skutt ble hvalrossen dumpet, og ligger nå på sjøbunnen.

– Viktig bevis

Nå er saken meldt til politiet. I forbindelse med etterforskningen krever Miljøvernforbundet at hvalrossen heves. Bakgrunnen for skytingen var at Mattilsynet vurderte hvalrossen som syk. Bare en heving kan bevise dette, ifølge Miljøvernforbundet.

Ørjan Holm. Norges Miljøvernforbund.

Ørjan Holm i Norges Miljøvernforbund.

Foto: Pressebilde.

Dette er en ulovlig nedskyting av et totalfredet dyr. Da er det svært viktig at man har det beviset man trenger, sier politisk nestleder i Miljøvernforbundet, Ørjan Holm.

– Forsøk på bevisforspillelse?

I brevet som er sendt til Mattilsynet i dag, stiller Miljøvernforbundet spørsmål ved om dumpingen av skrotten har skjedd som et forsøk på bevisforspillelse. Det har så langt ikke kommet frem hvilke vurderinger som lå til grunn for at hvalrossen ble senket i havet etter sin død.

Jeg forstår ikke hvorfor skrotten ble dumpet. Det er av særdeles stor betydning å få undersøkt dyret på alle mulige hold, sier Holm til NRK.

– Kan bli ødelagt på sjøbunnen

Miljøvernforbundet henviser til at det ville være et udiskutabelt krav å fremlegge skrotten om det var snakk om ulovlig felling av bjørn eller ulv. Dermed krever de at hvalrossen heves i etterforskingsøyemed, og at skrotten fryses ned.

Skrotten er dumpet i havet, og det går kanskje ikke lang tid før skrotten er borte. Men det er Mattilsynets problem å fremskaffe skrotten, og dette burde de ha tenkt på før, sier Holm.

NRK.no har bedt Mattilsynet om en kommentar. De ønsker ikke å uttale seg, så lenge saken er under etterforskning.