Hopp til innhold

Klinge vil ha fortgang i Todalen

Hverken Forsvaret eller Sivilforsvaret hadde blitt varslet om situasjonen i Todalen da blant andre Kystverket, kraftselskapet, Vegvesenet og kommunerepresentanter satt i møte angående skredet i dag.

Jenny Klinge

Jenny Klinge reagerer på tiden det har tatt å varsle instanser som kan hjelpe innbyggerne i Todalen.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Omtrent 500 mennesker er isolert i bygda Todalen etter at et skred ødela den eneste innfartsveien til bygda på onsdag.

Flere offentlige instanser satt torsdag morgen i møte for å finne ut hvordan problemene som oppstår som følge av skredet skal håndteres. Der ble det bestemt at en ferje skal settes inn på strekningen Todalen – Kvanne. Det kan ta opptil to uker før ferjeforbindelsen er på plass.

Møte i Todalen

I dag bestemte kommunen at det skal bli ferjeforbindelse mellom Todalen og Kvanne.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Lang tid

– Når sånne nødssituasjoner oppstår, er det åpenbart at de ulike aktørene som kan bidra må kontaktes raskest mulig, og få dem raskt i sving også, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge.

Mange har etterlyst hjelp fra blant andre Forsvaret, men når NRK tok kontakt med flere av instansene som har ressurser til bruk i situasjoner lik den i Todalen rundt klokken 11.00 torsdag, hadde ingen blitt kontaktet.

– Forsvaret har ikke fått anmodning om støtte i den saken og har derfor ikke satt inn noen ressurser i den sammenhengen, opplyser forsvarsdepartementet.

Kommunen har ansvaret

Politiet i Nordmøre og Romsdal sier at deres involvering i saken er begrenset, etter at det ble konstatert at ingen ble tatt av skredet. Det er, ifølge operasjonsleder, kommunen sin oppgave å varsle de aktuelle instansene.

Raset i Todal fra sjøen

Raset ødela den eneste innfartsveien til Todalen.

Foto: Eirik Haukenes
Ras i Todal

Raset gikk mellom Svinviktunnelen og Todalen sentrum.

Foto: Google Maps

– Situasjonen ble fort avklart. Alt som har med kriseberedskap å gjøre er det Surnadal kommune som styrer nå, sier politiet.

Det ble på møtet i dag avgjort at en midlertidig ferjekai skal settes opp. Men det kan ta opptil to uker før en ferje er på plass på strekningen. Det kan by på alvorlige problemer for mange av bøndene som er avhengig av transport av dyr og fôr.

– Det er utrolig viktig at aktørene har kontakt og at de gjør ting raskt. Det er ikke noe å vente med her. Problemer for folk oppstår, de som driver gårdsbruk og næring får problemer, og da er det klart at folk er nødt til å få hjelp raskest mulig, sier Klinge.

Nå oppfordrer hun de ansvarlige til å kontakte de rette instansene så fort som mulig.

– Dette er i høyeste grad en nødssituasjon, og jeg håper det blir satt i gang et apparat som gjør at de ulike aktørene kan komme i arbeid raskest mulig. Det er ingenting å vente med, i alle fall.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL