Hopp til innhold

– Det har skjedd før og det skjer igjen

I 1934 raste fjellsiden i fjorden og raserte Tafjord. Nå overvåkes fjellsiden på Åkneset i Storfjorden og lokalsamfunnet er forberedt på en monsterbølge. Dette blir bakteppet for Norges første katastrofefilm.

Fantefilm - Bølgen

IKKE REELT: Dette bildet er hentet fra en reklameplakat for filmen «Bølgen». Styreleder i Åknes/Tafjord Beredskap, Frank Sve sier cruiseskipet vil være ute av fjorden lenge før det er en faresituasjon.

Foto: Fantefilm

Filmselskapet «Fantefilm» står bak filmsuksesser som «Fritt vilt» og filmatiseringen av Jo Nesbøs «Arme Riddere». Nå planlegger de filmen «Bølgen». Dette blir en film som viser hvordan Geiranger blir rasert når fjellet raser ut og forårsaker en gedigen bølge.

Roar Uthaug

Roar Uthaug skal regissere filmen 'Bølgen'

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Tafjordulykka

Slik så det ut i Tafjord etter at fjellskredet løsnet i 1934.

Foto: Arkivet, Aalesunds museum

Vi skal lage Norges første katastrofefilm, sier produsent Martin Sulland i Fantefilm til papirutgaven av Dagens Næringsliv.

– Basert på virkeligheten

Det er Tafjordulykken i 1934 og faren for fjellskred på Åkneset som har satt filmskaperne på ideen om å lage en katastrofefilm fra nettopp dette området. I flodbølgen i Tafjord mistet 40 mennesker livet. Og når fjellskredet går på Åkneset, kan en flodbølge rasere tettsteder som Geiranger og Hellesylt.

– Filmen er basert på en virkelighet som kan inntreffe. Det er enighet blant geologer at en tilsvarende katastrofe kommer til å skje innen de neste hundre år, sier Martin Sundland til Dagens Næringsliv.

Video SLIK ER SKREDFAREN PÅ ÅKNESET

Slik beregner forskerne at fjellskredet kommer til å bli løst ut.

– En katastrofefilm

Det er Roar Uthaug, regissøren av blant annet «Fritt vilt»-filmen som skal regissere filmen «Bølgen». Han sier at han er en stor fan av katastrofefilmer.

Det store kinolerretet er laget for filmer som «Independence Day» og «Armageddon». Disse filmene ble jo events, og ble satt opp på steder som Oslo Spektrum, sier Uthaug.

Video SINTEF-ÅKNES/TAFJORD

SINTEF har gjennomført modellforsøk med fjellskred fra Åkneset.

– Sannsynlig fremtidig hendelse

Også Uthaug trekker frem at denne filmen bygger på en sannsynlig fremtidig hendelse i Norge.

– Filmen er basert på fakta og ting som nordmenn antagelig vil leve seg lettere inn i en om det hadde dreid seg om truende romvesener, sier Uthaug.

– Men dette er en film om død og katastrofe for levende mennesker med navn og adresser i telefonkatalogen. Er ikke det litt på kanten, spør Dagens Næringslivs journalist Knut Selsjord.

– Det er jeg ikke enig i. «Bølgen» er fiksjon, men med et realistisk bakteppe. Det er en film om vanlige mennesker som blir satt i en ekstrem situasjon. Det dreier seg om spektakulær underholdning, sier Martin Sundland.

Frank Sve

Styreleder i Åknes/Tafjord Beredskap, Frank Sve.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Ikke reel reklameplakat

Styreleder i Åknes/Tafjord Beredskap, Frank Sve er spent på hvordan vinklingen i filmen blir.

Han er ikke uten betenkeligheter at det blir laget underholdning av noe som kan bli veldig dramatisk og reelt.

– Lager de en film rundt fjellskred problematikken så har de et veldig stort ansvar for å forholde seg til fakta.

– Bildet som blir vist med en bølge i bakkant av et cruiseskip er ikke reelt. Skipet vil være ute av fjorden lenge før det er en faresituasjon. Det er viktig å ikke skape frykt og unødvendige negative konsekvenser for dem som bor her, sier Sve.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Bilar ombord ferje i NOrdfjord

Regjeringa vil vurdere om lastebilsjåførar skal få fortrinnsrett