Jordskjelvet i New Zealand: – Føler meg ikke trygg

Hanne Nerås Hanem fra Sunndal tror det blir flere våkne netter fremover. Det kraftige jordskjelvet i New Zealand har fått henne til å tenke på hjemreise til Norge.

Hanne Nerås Hanem

REDD: Jordskjelvet i New Zealand, som natt til mandag tok to menneskeliv, har satt frykten i Hanne Nerås Hanem. Sammen med sin samboer våknet de av det kraftige skjelvet, som med sitt sentrum nord for byen Christchurch målte 7,8 på Richter skalaen.

Foto: Privat

Natt til mandag, 50 minutter sør for byen Christchurch i New Zealand, lå sunndalingen Hanne Nerås Hanem (29) og hennes samboer og sov. Plutselig våknet de av det kraftige jordskjelvet som har tatt to menneskeliv.

– Jeg føler meg ikke trygg. Spesielt etter det jordskjelvet jeg fikk kjenne på kroppen i går, så har jeg hatt en frykt inne i meg i hele dag, forteller Hanem.

Har holdt seg hjemme fra jobb

Det kraftig jordskjelv med styrke 7,8 hadde sentrum nord for byen Christchurch. Mandag har det vært flere etterskjelv, der den sterkeste var på 6,2 på Richerts skala.

– Det ødelegger nattesøvnen, for det er noe vi ikke kan forutse. Jeg kommer fra Norge og dette er jeg ikke vant til, sier Hanem.

Mandag har Hanem holdt seg hjemme fra jobb etter at det kraftige skjelvet satte frykten i henne.

Jordskjelvstadet vei, State Highway One, nær Ward på New Zealand

Highway One har fått store skader nær byen Ward på Sørøya. Her studerer Chris og Viv Young skadene som oppsto i det første store skjelvet ved midnatt natt til mandag lokal tid.

Foto: ANTHONY PHELPS / Reuters

– Jeg har ikke følt meg helt vel. Jeg var oppe i hele natt for å snakke med media og har i tillegg vært veldig redd. Arbeidsgiverne mine hadde forståelse for det, for det er mange fra New Zealand som har reagert på samme måte.

Hanem bor sammen med samboeren i Rakaia, i et område som ligger nært en trafikkert vei. Lydene fra veien holder henne mer våken nå, enn før.

– Jeg kommer til å ligge våken lenge i natt. Hver gang vi hører en lastebil eller litt bråk i gaten får jeg et lite stikk i magen, for jeg tenker at nå skjer det igjen, forteller Hanem.

Er redd hun ikke skal tenke klart

Det rapporteres stadig om nye skjelv, både svake og kraftigere, fra GeoNet som er New Zealands varslingstjeneste for jordskjelv. I timen fra kl. 7 til 8 mandag norsk tid, ble det rapportert om 18 nye skjelv med styrke opptil 5,8.

Myndighetene har advart New Zealands innbyggere om at det kan komme enda flere etterskjelv, og ber dem beskytte seg.

– De er veldig flinke til å oppdatere på internett. Om det skjer et jordskjelv, skal man søke dekning under for eksempel et bord. For meg tror jeg det blir vanskelig å tenke klart om det skjer, for jeg får panikk og vil bare komme meg ut av huset, forteller Hanem.

Laster Twitter-innhold

Jordskjelvet har satt et stort stikk i Hanem, og hun har sammen med samboer diskutert om de skal flytte til Norge.

– Det jeg sa til han var at etter det jeg hadde opplevd i går får jeg en veldig stor hjemlengsel og får en større trang til å ville flytte hjem.

Tre kyr strandet på en liten "øy" etter jordskjelvet i New Zealand

Bakken er revet bort rundt disse kyrne i nærheten av Kaikoura på Sørøya. De har bare en liten gressflekk igjen.