Hopp til innhold

Tre døde i skyting – fotballverden i sjokk før VM-åpningen

Knapt 12 timer før Norges VM-åpning mot New Zealand, ble tre mennesker drept like ved det norske spillerhotellet i sentrum av Auckland.

Politiaksjon i sentrum i Auckland
Auckland, New Zeeland 20230719. Det pågår en stor politiaksjon i sentrum i Auckland noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt. Foto: Lise Åserud / NTB

DRAMA: Minst seks personer skal være skadd etter skyteepisoden, ifølge avisa New Zealand Herald.

Foto: Lise Åserud / NTB

– New Zealand Fotball er i sjokk etter hendelsen i Auckland i morges, skriver fotballforbundet på New Zealand i en offisiell uttalelse etter den dramatiske opptakten til mesterskapet.

– Vi er triste over det utilgivelige tapet av liv på grunn av våpenvold, og våre tanker går til innbyggerne i Auckland/Tāmaki Makaurau og Aotearoa New Zealand, skriver det amerikanske fotballforbundet i en pressemelding.

Også Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt seg:

«FIFA sender våre dypeste kondolanser til familier og venner av ofrene som mistet sine liv som følge av hendelsen som oppsto i Auckland/Tāmaki Makaurau, Aotearoa New Zealand, og våre tanker og bønner går til dem som har blitt skadet i den tragiske hendelsen.»

Kl. 19.00 lokal tid – det vil si kl. 09.00 norsk tid – spilles åpningskampen i VM mellom vertsnasjonen og Norge. Kl. 07.22 lokal tid, altså mindre enn 12 timer før avspark, fikk politiet i Auckland melding om skyting i sentrum.

Det skjedde bare noen hundre meter fra det norske spillerhotellet.

Tre døde – minst ti skadde

Store politistyrker rykket ut til der en mann med skytevåpen hadde forskanset seg på en byggeplass. Flere skudd ble hørt, og flere skadde ble fraktet bort i ambulanser, skriver avisa New Zealand Herald.

Like før klokka 23.30 onsdag kveld, norsk tid, bekreftet politiet at tre personer er døde, inkludert gjerningspersonen. Vedkommende skal ha hatt på seg elektronisk fotlenke, ifølge New Zealand Herald.

– Da politifolkene kom opp i de øverste etasjene i bygningen, holdt mannen seg inne i heissjakten. Våre ansatte forsøkte å komme i kontakt med ham. Ytterligere skudd ble avfyrt fra mannen, og han ble funnet omkommet kort tid senere, sier politiet om gjerningspersonen.

Torsdag morgen, norsk tid, skriver avisen at minst ti personer er skadet etter skyteepisoden. Både en arbeider på byggeplassen og en politimann skal være blant de skadde.

Stedet der skytingen skjer, ligger noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt.

Stedet der skytingen skjer, ligger noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt.

Like ved norsk spillerhotell

Stedet der skytingen skjedde, ligger altså noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt.

Pressekontakt Halvor Lea opplyser til NRK at det norske landslaget har fulgt dramaet fra hotellet.

Auckland, New Zealand 20230719. Det pågår en stor politiaksjon i sentrum i Auckland noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget, men de skal ikke være direkte berørt.

Skytingen pågikk bare noen hundre meter unna spillerhotellet til det norske landslaget. De er ikke direkte berørt.

Foto: Lise Åserud / NTB

Litt før midnatt, norsk tid, opplyste Lea at alt var rolig i den norske troppen, som for øyeblikket spiser frokost.

Han la til at forberedelsene til første kamp torsdag ville gå som normalt.

– Alle våknet nok ganske fort da helikopteret svevde utenfor hotellvinduet og et høyt antall utrykningskjøretøyer kom til. Først visste vi jo ikke hva som foregikk, men etter hvert kom det oppdateringer på TV og de lokale mediene. Vi følte oss trygge hele tiden. FIFA har et godt sikkerhetsopplegg på hotellet, og vi har egen sikkerhetsansvarlig med i troppen. Alle virker rolige, og vi forbereder oss som normalt til kampen i kveld. Så får vi eventuelt tilpasse oss om det kommer noen føringer fra myndighetene, sier Norges kaptein, Maren Mjelde.

FIFA skriver i sin pressemelding at lagene som bodde i nærheten av stedet der skytingen fant sted har fått oppfølging.

Utsette åpningen av fansonen

Skytingen får ikke innvirkning på torsdagens VM-kamper. Det opplyser New Zealands statsminister Chris Hipkins på en pressekonferanse.

Hipkins sier skytehendelsen ikke har ført til noen endring i sikkerhetsopplegget rundt VM, eller at trusselnivået er hevet.

Etter å ha vært i kontakt med Fifa, sier Hipkins at VM-kampene vil gå som planlagt.

Hendelsen har fått kamparrangøren til å iverksette skjerpede sikkerhetstiltak, bekrefter en talsperson for Eden Park i Auckland i en uttalelse, ifølge NTB.

– Det vil være økt tilstedeværelse av sikkerhetspersonell både på og rundt stadionområdet, heter det.

Billettinnehavere bes ankomme arenaen tidlig, opplyses det videre.

Politiet snakker med ansatte på byggeplassen i Auckland

Politiet snakket med de evakuerte arbeiderne på byggeplassen.

Foto: Jason Oxenham/New Zealand Herald / AP

Selv om kampen går som planlagt, utsettes åpningen av fansone i VM-byen Auckland. Fansonen ligger noen hundre meter fra der skytingen fant sted. Det skriver ordføreren i Auckland i en pressemelding.

Han skriver at han har i dyp respekt for de som mistet livet og alle berørte, og velger å avlyse festlighetene i fansonen torsdag.

180 arbeidere

I 23-tiden norsk tid skal byggeplassen ha vært evakuert. I tiden før ble flere arbeidere observert på taket på bygningen. En arbeider skal ha sittet i en kran over byggeplassen under hele dramaet.

Rundt 180 personer jobbet på stedet, ifølge en arbeider New Zealand Herald har snakket med. Han ønsket ikke å bli navngitt.

– Jeg skjelver, sa mannen til avisen. Han var selv inne i bygningen da han hørte skudd.

Videre forteller han at brannalarmen gikk av, og at flere av arbeiderne var på vei ned bygningsstigen, da en bevæpnet mann skrek at de måtte gå på taket, eller så ble de skutt.

Mannen som avisa har snakket med, gjemte seg i en annen etasje sammen med en kollega. Han forteller at politiet var på plass kort tid etterpå.

Flere arbeidere var på taket da skytingen begynte

Flere arbeidere var på taket da skytingen begynte

Foto: Michael Craig/New Zealand Herald / AP

SISTE NYTT

Siste nytt