Hopp til innhold

Enormt synkehull avdekket vulkankrater

En gårdsarbeider på New Zealand snublet bokstavelig talt over det forskerne nå omtaler som et uvanlig funn.

Kilde: Reuters

– Dette er ganske spektakulært og et mye større hull enn det vi vanligvis ser. Det sier vulkaneksperten Bradley Scott om det store synkehullet som har dukket opp på en bondegård i Rotorua i regionen Bay of Plenty.

Den store kløften som dukket opp, er omtrent 200 meter lang og mellom 20 og 30 meter bred, ifølge den lokale kringkasteren TVNZ.

New Zealand Sinkhole

Enormt synkehull: Hullet som dukket opp på gården, er like langt som to fotballbaner og like dypt som en seks etasjer høy bygning.

Foto: AP

Skulle melke kuene

Synkehullet som nå fascinerer ekspertene, ble oppdaget ved en tilfeldighet. En gårdsarbeider som var i ferd med å samle inn kuene for melking nærmest snublet over den ferske kløften før solen hadde stått opp.

Gabriel Lafalla er intervjuet av lokale medier, og han er ikke i tvil om hvor galt det kunne ha gått.

– Jeg kunne ha mistet livet hvis jeg hadde syklet noen få centimeter lengre mot høyre, sier han.

Det kan ikke regnes som annet enn flaks at ingen mennesker, dyr eller bygninger er berørt.

60.000 år gammel vulkan

Synkehull er ikke uvanlig i dette området, men størrelsen på hullet har ført til stort engasjement blant vulkanforskerne.

Hullet som ble oppdaget 30. april viser seg nemlig å inneholde et 60.000 år gammelt vulkankrater.

– Årsaken til at synkehullet nå har åpnet seg, er kraftig regn. Men dette har pågått en stund og vi kan vente at det kommer til å dukke opp nye synkehull, sier Scott til nyhetsbyrået Reuters.

Det har regnet mye over tid i området og bare i løpet av forrige helg ble det satt nedbørsrekord. Det kom 170 mm nedbør på 38 timer, noe som er mer enn noensinne registrert tidligere i løpet av en så kort periode.

Mye bevegelser i jordskorpen

Bay of Plenty, eller «overskuddsbukten», er en av New Zealands 16 regioner og fikk sitt navn av kaptein James Cook allerede i 1769.

Og området er kjent for sin vulkanske aktivitet. New Zealands eneste aktive marine vulkan, Whakarri ligger på White Island.

NZEALAND-ADVENTURE-TOURISM-VOLCANO 1

Utbrudd: New Zealands mest aktive vulkan Whakarri på White Island i forbindelse med et større utbrudd i 1999.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Dette er et kjent reisemål for turister som vil oppleve vulkanen på nært hold. Sist den hadde et større utbrudd, var i 2016.

Det er også daglige jordskjelv i området, men de færreste av dem er merkbare.

SISTE NYTT

Siste nytt