Stadig kraftige etterskjelv på New Zealand

En demning brast etter at flere kraftige etterskjelv med en styrke på opptil 6,2 har rammet New Zealand mandag. Mange har blitt bedt om å evakuere.

Det har vært flere kraftige etterskjelv på New Zealand med styrke opptil 6,2.
To personer er bekreftet omkommet. En person omkom da en bygning kollapset i Kaikoura, og en kvinne døde av medisinske komplikasjoner i Mt. Lyford, like i nærheten.

ISOLERT: Bakken er revet bort rundt disse kyrne i nærheten av Kaikoura på Sørøya. De har bare en liten gressflekk igjen.

Elveløpet til Conway-elven i Kaikoura er endret etter jordskjelvet på New Zesaland

ENDRET: Elveløpet til Conway-elven i Kaikoura er endret etter jordskjelvet på New Zealand

Foto: David Alexander / Ap

Det nye skjelvet med styrke 6,2 hadde sitt episenter omtrent fire mil inn i landet, vest for Kaikoura på Sørøya. Byen var et av stedene som også ble hardest rammet av det store skjelvet som inntraff rundt midnatt natt til mandag.

To personer er bekreftet omkommet. En person omkom da en bygning kollapset i Kaikoura, og en kvinne døde av medisinske komplikasjoner i Mt. Lyford, like i nærheten.

Advarer mot nye etterskjelv

Det nye skjelvet ble registrert klokken 13.34 mandag ettermiddag lokal tid. Den første meldingen gikk ut på at etterskjelvet hadde en styrke på 6,8, men dette ble senere justert ned til 6,2.

Det rapporteres stadig om nye skjelv, både svake og kraftigere, fra GeoNet som er New Zealands varslingstjeneste for jordskjelv. I timen fra kl. 7 til 8 mandag norsk tid, ble det rapportert om 18 nye skjelv med styrke opptil 5,8.

Myndighetene på New Zealand advarer om at det kan komme nye, kraftige etterskjelv, og ber befolkningen beskytte seg.

Laster Twitter-innhold

I alt er New Zealand rammet av 39 jordskjelv det siste døgnet, melder det amerikanske jordskjelvobservatoriet USGS. De oppgir styrken på det første, store skjelvet til 7,8, mens myndighetene på New Zealand målte det til 7,5. Dette er ikke uvanlig, og tallverdiene kan bli justert etterhvert som mer data kommer inn.

Jordskjelv på New Zealand 13.-14. nov 2016

37 JORDSKJELV: En serie på 37 store og mindre skjelv har det siste døgnet rammet New Zealand. 17 av dem har skjedd i havet øst for Sørøya, og det øker faren for at det kan kommer flere tsunamier.

Foto: USGS

De mange etterskjelvene gjør at myndighetene fortsatt opprettholder advarselen mot å ferdes på sjøen, selv om varselet om fare for en stor tsunami nå er avlyst. Men i flere timer ennå kan uberegnelige og kraftige strømmer oppstå nær kysten, og disse kan utgjøre en fare for småbåter, brygger og havner langs østkysten.

Jordskjelv rammer Clarence river på New Zealand

DEMNING BRAST: Støvet stiger opp over Clarence river ved Kaikoura på New Zealand som ble rammet av et kraftig etterskjelv mandag. Skjelvet utløste flere jordskred og førte til at en demning brast slik at enorme vannmasset fosset nedover elven.

Foto: Mark Mitchell / AP

Demning brast

Mandag kom det meldinger om at en demning av jord som ble dannet i Clarence River i det første skjelvet søndag, hadde sviktet. Store vannmasser, «en vegg av vann», er på vei nedover elven, advarte Sivilforsvaret på Twitter.

Folk som bor langs elven ble bedt om evakuere til høyereliggende områder øyeblikkelig.

Laster Twitter-innhold

Clarence River har sitt utspring høyt i fjellkjeden Spenser nord på Sørøya, og renner gjennom et 10 kilometer langt og svingete juv før den når havet. Elven som har flere kilometer med kraftige stryk, er svært populær blant padlere og rafere.

En gruppe på 16 raftere som var på vei ned elven da skjelvet rammet, skal ha klart å redde seg i land.

En annen gruppe padlere i seks kajakker ble meldt savnet etter at båter og hjelmer ble funnet forlatt langs elven. Padlerne hadde klart å komme seg opp i høyden, og ble funnet i god behold noe senere.

Kostbare skader

Ødelagt vei ved Kaikoura på New Zealand

Ved Kaikoura har veier, tunneler og jernbane blitt helt ødelagt flere steder.

Foto: David Alexander / Ap

Statsminister John Key fløy over de jordskjelvrammede områdene på New Zealand mandag. Han så store skader på veier og infrastruktur.

– Det er fullstendige ødeleggelser. Det er måneder av arbeid, sa Key til fungerende sjef for sivilforsvaret Gerry Brownlee, da de fløy over områdene som ble hardest rammet av skjelvet natt til mandag.

reparasjon av skadene blir anslått til å koste flere hundre millioner dollar. Det vil ta måneder å reparere de ødelagte veiene. Flere tuneller og jernbanelinjer er også ødelagt.

Jordskjelvstadet vei, State Highway One, nær Ward på New Zealand

ØDELAGT: Highway One har fått store skader nær byen Ward på Sørøya. her studerer Chris og Viv Young skadene som oppsto i det første store skjelvet ved midnatt natt til mandag lokal tid.

Foto: ANTHONY PHELPS / Reuters

Mange småsteder isolert

Folk i Marlborough og Canterbury nordøst på Sørøya blir bedt om å holde seg i ro, og lytte til lokalt værvarsel og råd fra myndighetene på radio. De opplyser at det er sendt ut ekstra politifolk til området.

Ekstra mat, vann og drivstoff er fraktet inn i det hardest rammede området ved Kaikoura. Der er flere veier fortsatt stengt. Noen steder fikk mandag tilbake strømmen.

Byer nær episenteret, som Kaikoura og Waiau i området North Canterbury, er isolert. Myndighetene har satt helikoptre inn i hjelpearbeidet for å nå de isolerte områdene. Fergene mellom Nord- og Sørøya ble innstilt mens terminalene ble undersøkt for skader, melder KiwiRail. Minst et ferjeleie er ødelagt.

Mary Kimber i Waiau på New Zealand kom uskadd fra jordskjelvet men fikk huset kraftig rystet

MATERIELLE SKADER: Mary Kimber i Waiau på New Zealand kom uskadd fra jordskjelvet, men fikk huset kraftig rystet. Nå venter en stor ryddejobb.

Foto: Mike Scott / Ap

I løpet av mandagen skal det igangsettes arbeid for å sjekke bygninger for skader i Wellington og Auckland, opplyser sivilforsvaret.

Det er registrert skader så langt nord som til hovedstaden Wellington, der myndighetene mandag morgen ba folk om å ikke dra inn til sentrum på grunn av mye knust glass.

Jordskjelv rammer Clarence river på New Zealand
Foto: Mark Mitchell / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt