NRK Meny

Barn på sjukehus etter svineinfluensavaksine

To barn er innlagt på sjukehus etter alvorlige bivirkninger på grunn av vaksinesprøyte mot svineinfluensa.

Ålesund sjukehus

De to barna har vært innlagt her ved sykehuset i Ålesund.

Foto: NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Begge barna er innlagt ved sykehuset i Ålesund. I hele landet er det rapportert om sju barn med alvorlige bivirkninger.

Reaksjon på vaksine

En tre år gammel gutt som fikk influensasprøyte i går ble dårlig og fikk en reaksjon like etter på. Han ble innlagt til observasjon på sykehuset i Ålesund. Et annet barn ble utskrevet for noen få dager siden etter å ha hatt bivirkninger. Begge to er nå utenfor fare.

Les også:

Stoppet vaksinering

Flere kan få vaksine

Sjeldne tilfeller

Seksjonsoverlege ved barnemedisinsk sengepost, Anders Moen, sier dette er sjeldne tilfeller.

- Det er heldigvis sjelden. Vi har til nå fått innlagt to barn som har trengt observasjon etter å fått en reaksjon på vaksinen. Dette er et relativt lite tall sett i forhold til hvor mange som har fått vaksinen, sier Moen.

Risikogruppe må vente

Ber vaksineinteresserte dra hjem

Skepsisen avtar

Alvorlig

Seksjonsoverlege Anders Moen sier at bivirkningene barna hadde var alvorlige. Han begrunner det med at barna trengte observasjon.

- Det er alvorlig når de trenger observasjon. Men det har ikke vært noen komplikasjoner. Det er jo spesielt med en vaksine som har kommet på veldig kort varsel. Men forhåndsvarslene tyder på at den er trygg til å kunne gis. Og erfaringene så langt viser at den har en bivirkningsprofil på linje med andre vaksiner. Det er større fare ved å la være å vaksinen enn å ta den, sier Moen.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.