Ikke flertall for kritikk mot Bent Høie

Det blir ikke flertallskritikk mot helseminister Bent Høie (H) for behandlingen av sykehusstriden. Venstre og KrF sikrer flertall sammen med regjeringspartiene.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie var sistemann ut da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite avrundet fredag 13.februar.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ifølge Aftenposten har støttepartiene nå bestemt seg for ikke å støtte en flertallskritikk.

– Det er åpenbart at Høie ikke har brutt helseforetaksloven forut for vedtaket om å plassere det nye sykehuset på Hjelset i Molde kommune, sier Venstres Abid Raja, til avisa.

Abid Raja

– Det er åpenbart at Høie ikke har brutt helseforetaksloven, sier Abid Raja.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix
Venstre og KrF har bestemt seg

Allerede fredag kveld, rett etter stortingshøringen mot helseministeren, var det klart at det ikke ville bli noe flertall som ville uttrykke mistillit mot Høie for hans håndtering av lokaliseringsstriden rundt det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Både Venstre og KrF har nå bestemt seg. Sammen med Høyre og Frp er det dermed allerede et solid flertall som "freder" Høie.

– Høies sak blir også styrket av at styreleder Marthe Styve Holte og direktør Trond Andersen bekrefter Høies versjon om at deres avganger ikke hadde noe med det forestående tomtevalget å gjøre, sier Raja.

Mye kan tyde på at Ap og Sp vil konkludere med at det er grunnlag for å kritisere Høie, men det synes nå klart at det vil bli en mindretallskritikk.

Helseministeren selv er svært ordkanpp siden saka ikke er ferdigbehandlet.

– Jeg mener jeg ikke har gjort noe galt i denne saka og er glad for alle som er enige i det, men komiteen er ikke ferdig med saka ennå, sier Bent Høie, til NRK.

Komiteens innstilling skal etter planen være klar 19. mars.

Orkide: – Ikke overrasket

Ingunn Golmen

– Jeg vil ikke være med på komiteens konklusjon om at han skal frikjennes, og jeg mener fortsatt han har påvirket prosessen rundt tomtevalget med å gi uttrykk for sitt syn, sier Golmen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Aura-ordfører og leder i ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre (Orkide), Ingunn Golmen, sier til NRK at hun ikke er overrasket over at kontrollkomiteen velger å frikjenne Høie.

Hun har hele tiden vært overbevist om at helseministeren har brutt helseforetaksloven, og hun har ikke endret oppfatning.

– Jeg vil ikke være med på komiteens konklusjon om at han skal frikjennes, og jeg mener fortsatt han har påvirket prosessen rundt tomtevalget med å gi uttrykk for sitt syn, sier Golmen.

Ordføreren sier hun registrerer at Høie er en av statsrådene som sitter tryggest i regjeringen, noe hun mener kom særlig godt fram under høringen, som dreide seg mer om striden i helseforetakene enn Høie sin rolle oppi det hele.

Det har enn så lenge ikke lyktes NRK å få tak i Molde-ordfører Torgeir Dahl eller Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen for en kommentar.