– Jeg syns jeg har gitt gode svar

Helseminister Bent Høie håper dagens svar i høringa bidrar til at sykehusstriden i Møre og Romsdal dempes. – Jeg syns jeg har gitt gode svar på spørsmålene.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Etter en lang fredag var helseminister Bent Høie sistemann ut da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite avrundet høringen om sykehusstriden i Møre og Romsdal.

– Jeg er glad for at høringa er over, sier Høie, til NRK.

– Føler du at du kom styrket ut av det?

– Jeg syns at jeg har gitt gode svar spørsmålene.

Flere spørsmål

Bent Høie

I høringa fredag måtte Høie svare for en rekke forhold.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Allerede fra første stund argumenterte Høie hardt for at han ikke hadde brutt helseforetaksloven § 16 om god eierstyring.

I høringa måtte Høie svare for en rekke forhold:

  • Hadde han brutt loven om eierstyring og grepet inn i valg av tomtealternativ?
  • Hvor går grensene for god eierstyring?
  • Var det forsvarlig å gjøre vedtaket på tre dager uten en innstilling fra det lokale helseforetaket?
  • Bråket rundt lederavgangene, særlig styreleder Marthe Styve Holte og direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge

Høie vil si svært lite om innholdet i telefonsamtalene som han hadde med Marthe Styve Holte, den helgen han fikk bekymringsmeldinger om tidligere administrerende direktør i Helse Midt-Norge Trond Michael Andersen.

– Jeg vil ikke gå inn på innholdet, men samtalene og Styve Holte sin avgang hadde ingenting med sykehusplasseringen å gjøre.

Jan Fridthjof Bernt
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Professor Jan Fridthjof Bernt mener det var et klart brudd på loven da Bent Høie ba om at direktøren i Helse Midt-Norge ble sparka.

– Jeg er uenig med han i det. Det er helt legitimt som helseminister og eier av helseregionen å diskutere hvordan regionen er ledet med dem som er ansvarlig for det.

– Bekymret for konflikten

Helseministeren mener det nå er viktig arbeidet med den nye sykehuset fortsetter.

– Det er ingen grunn til å tvile på at vedtaket blir stående. Det å ha et felles sykehus er det mest fremtidsrettede for pasientene i regionen, selv om jeg skjønner skuffelsen til de som i mange år har kjempet for et sykehus nært Kristiansund.

– Er du bekymret for sykehusstriden?

– Jeg er selvfølgelig bekymret for konflikten. Jeg håper svarene som kom frem i høringa i dag kan bidra til at konflikten dempes. En del av påstandene har vi fått tilbakevist, sier Høie.