Sævik: – Mange er glade for løsningen

Havila Shipping er reddet fra konkurs. Det er klart etter at flertallet av obligasjonseierne nå har bestemt seg for å støtte planene for å redde selskapet.

Njål og Per Sævik på Gardermoen etter at avtalen om Havile er klar. På vei til styremøte.

HAVILA: Njål og Per Sævik smiler bredt etter å ha fått beskjeden om at obligasjonseierne har sagt ja til refinansieringsplanen. Nå kan rederiet fortsette driften hjemme i Fosnavåg.

Foto: Frode Berg / NRK

Styreleder Per Sævik sier at forhandlingene har vært tøffe, men at han er glad for at de endelig har funnet en løsning.

– Når vi ser alle SMS-ene vi har fått med gratulasjoner, så virker det som om det er mange som er glad for at vi har fått til en løsning, sier han.

Rundt 800 personer er ansatt i selskapet, og de har ventet i spenning på om selskapet ville bli berget eller ei. Det har det nå blitt, men fortsatt er det slik at Havila har ni skip i opplag, og ingen av disse vil komme i aktivitet igjen med det første.

Njål Sævik og Per Sævik på Gardermoen etter at avtalen om Havila Shipping er på plass
Foto: Frode Berg / NRK

Sævik understreker likevel at markedet blir ekstremt utfordrende de neste årene og mener at ingenting som tyder på at markedet står foran en opptur.

– Vi er fornøyd med at obligasjonseierne nå har støttet forslaget. Det som står igjen nå er at alt må formaliseres og stadfestes i obligasjonseiermøtet. Men nå har vi i alle fall en avtale frem til november 2020, og det tidsvinduet trenger vi, sier han.

– Fornøyd

Havila Shipping har foreløpig ingen flere planer om å legge skip i opplag enn de tre som det ble meldt om i forrige uke.

Njål Sævik

Et flertall av obligasjonseierne har nå bestemt seg for å støtte restruktureringsplanene til Havila.

Foto: Frode Berg / NRK

Administrerende direktør, Njål Sævik sier seg også godt fornøyd med de avklaringene som nå har kommet.

– Etter en lang og tøff runde med forhandlinger er vi fornøyd med det som er avtalt. Vi er glade for at obligasjonseierne snudde og aksepterte den planen som selskapet hadde. Nå må vi få alt på plass og jobbe knallhardt for å komme gjennom vanskene, sier Njål Sævik.

Klar beskjed fra bankene

Onsdag i forrige uke fikk Havila Shipping beskjed fra de sikrede bankene om at selskapet ville bli slått konkurs hvis den foreslåtte restruktureringsplanen ikke ble gjennomført innen i mandag klokka 15. Denne meldingen kom kort tid etter at obligasjonseierne hadde sagt nei til planen.

Per og Njål Sævik i Havila shipping er fornøgd med avtalen de nå har fått til.

Obligasjonseierne snudde

Restruktureringsplanen skulle gi Havila Shipping finansielt handlingsrom til november 2020. Ifølge planen skulle selskapet utsette milliarder i avdrag og eierne skulle tilføre friske penger. Det ville bli nødvendig å selge skip og usikrede kreditorer måtte ta tap. Planen hadde støtte fra bankene, men obligasjonseierne sa nei.

Så kom den klare meldingen fra bankene om at konkurs var eneste alternativ. Da snudde investor Tor Henning Slethei og oppfordret obligasjonseierne til å stemme ja til redningspakken for å redde Havila fra konkurs

– Vi har hatt intens møtevirksomhet og dialog, og anbefaler nå folk om å snu og stemme ja, sa Slethei til Dagens Næringsliv (krever innlogging).