Geologene er usikre på hva som skjer i fjellet Mannen

ÅNDALSNES (NRK): Tidspunktet for utløsningen av skredet fra fjellpartiet Mannen i Romsdalen er nærmere enn noen gang. Men tirsdag kveld innrømmer geologene at de har problemer med å forstå hva som skjer i fjellet.

Fra tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med skredfaren i Romsdalen.

Ordføreren i Rauma, Åknes Tafjord Beredskap og politiet holdt pressekonferanse tirsdag kveld i forbindelse med skredfaren fra fjellet Mannen.

Lars Olav Hustad PK Rauma

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, under kveldens pressekonferanse.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Lars Harald Blikra geolog Rauma Mannen

Geolog Lars Harald Blikra under kveldens pressekonferanse.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Geologene måler farten på utglidningen i fjellet. Men nå har det vært både høy og lav fart i fjellets bevegelser. Under kveldens pressekonferanse på Åndalsnes i Rauma uttrykte geolog Lars Harald Blikra stor usikkerhet om hvor fort utglidningen i fjellet nå skjer.

– Fjellet har vært vanskelig å forstå. Det har vært urolig, med målinger som er vanskelige å tolke, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra under en pressekonferanse tirsdag kveld.

– Vanskelig å forstå dynamikken

Tirsdag målte Åknes Tafjord Beredskap bevegelsene i fjellet i halvtimesperioder. Ut på dagen gikk geologene over til å måle i femtenminuttersperioder. Bakgrunnen var at det rett og slett var vanskelig å tolke signalene fra fjellet.

Totalt sett har sprekkene i fjellet økt. Men hastigheten har vært både stor og liten.

– En periode gikk det saktere, selv om det fortsatt er høye hastigheter. Men det går frem og tilbake, og akkurat nå er vi usikre på hva som skjer, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra under pressekonferansen.

– Det er vanskelig å forstå dynamikken. Og vi har ikke så mange eksempler på hvordan slike skred utvikler seg. Erfaringsgrunnlaget er ikke så stort.

Kontakter italienske eksperter

Blikra karakteriserte situasjonen som kaotisk. Han har tirsdag ettermiddag vært i kontakt med italienske eksperter for å få hjelp til å tolke måleresultatene.

– Vi er i dialog, men også italienerne har problemer med å tolke resultatene. Heller ikke de har så mange sammenlignbare eksempler, og de har andre typer fjell der.

– Er dere redd for å ha bommet totalt?

– Totalt har vi ikke bommet. Vi prøver å forklare fjellets oppførsel til politi og beredskapsmyndigheter, men vi er litt redd for at det skal stabilisere seg igjen. Vi håper det har gått så langt at det ikke er noen veg tilbake, sa Blikra.

For farten er fortsatt høy, la han til.

PK Rauma

Et stort presseoppbud følger skredsituasjonen i Romsdalen.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Politiet holder vakt

Dermed ønsker ikke Åknes Tafjord Beredskap å fastslå om det kommer en nærliggende fase der farten i utglidningen øker eller ikke. Også politiet karakterisere kveldstimene som en «ventefase».

Sivilforsvaret

Sivilforsvaret og politiet er på plass i området.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Politiet kommer til å være til stede utover natten, og vi vil følge nøye med på det som skjer, sier lensmann Andreas Hustad.

Ingen sprenging nå

Sprenging er så langt ikke vurdert som noe aktuelt alternativ nå. Dette blir først aktuelt om utløsningen av skredet drar ut i tid. Til nå har geologene vært overbevist om at skredet vil gå av seg selv.

Vi har hatt tro på at skredet skulle ha kommet nå. Det er der vi har hatt fokuset.

Aktivitet utover kvelden

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, orienterte om at alle involverte parter blir varslet om måleresultatene utvikler seg. Utover kvelden blir det avholdt møter mellom kommunen, geologene og politiet.

Steinsprang

Tidligere i dag har folk som har oppholdt seg i Romsdalen hørt drønn fra flere steinskred.

– Dette kan være et tegn på at skredet kommer snart, sa geolog Lars Harald Blikra under den forrige pressekonferansen, klokka 15.30 i dag.

Direkte: Bilder fra fjellet Mannen.

NRK sender direktebilder fra fjellmassivet Mannen.

Usikkerhet om tidspunktet

Blikra var på dette tidspunktet ikke helt sikker på nøyaktig når skredet kom til å gå. I løpet av tirsdagen har tidspunktet blitt flyttet fra om lag klokka 21.00 til rundt midnatt.

– Vi må vente på mer data, sa Blikra på pressekonferansen.

Hele tiden har det vært påpekt av nedbøren vil være avgjørende for hvilket tidspunkt skredet kommer på.

politi mannen

Politiet holder vakt ved området der store mengder stein kommer til å rase ned fra fjellet Mannen i Romsdalen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Folk trassar det kraftige regnveret og strøymer til Romsdalen frå fjern og nær i håp om å få oppleve raset frå Mannen.
Sjå videoopptak frå Mannen.