Hopp til innhold

Frykter høye tapstall i Trollheimen

For å få fellingstillatelse på rovdyrene må kommunene først dokumentere tap. – Det synes jeg er trasig. Vi vet at vi får tapene, sier ordfører i Surnadal Mons Otnes.

Gaupe et rådyr

Denne gaupa har besøkt en hage i Surnadal flere ganger denne våren.

Foto: Else Margrethe Haugen / Privat

Både bøndene og ordførerne i Sunndal og Surnadal frykter høye tapstal for sau i Trollheimen. De har derfor skrevet et felles brev til miljødirektoratet med krav om ekstraordinært uttak av jerv.

Mons Otnes

Ordfører i Surnaldal, Mons Otnes, er uroet for skadene rovdyrene skal gjøre i Trollheimen.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi ser at vi har jerv, og vi fikk vedtak om at Trollheimen skal være prioritert som beiteområde for sau og rein, det vil si at det ikke skal være yngling i Trollheimen, sier ordfører i Surnadal Mons Otnes.

Derfor har Surnadal og Sunndal gått sammen og bedt miljødirektoratet om å få uttak slik at de kommer ned på bestandsmålene.

Han sier situasjonen er sårbar.

– Det er veldig mange sauebønder som vurderer å slutte, og det er mange som ha sluttet fordi tapene er for stor. Og det å ha en lokal og god matproduksjonen synes jeg er selvsagt i Distrikts-Norge.

Uroet for at gaupa skal forsyne seg

Ordfører Mons Otnes i Surnadal er like uroet for skadene gaupa kan skape.

– Det vi ser er at vi har gaupe som går omtrent helt inn til husdørene til sauebøndene, og de er naturligvis veldig spent på nå når de skal slippe ut sau og lam om kort tid, sier han.

Ordføreren sier at de har vært i kontakt med landbruksavdelingen og fylkesmannen i forhold til fellingstillatelse.

– Det er klart at det skal være gaupe og yngling i området vårt, men om det blir dokumentert omfattende tap blir det eventuelt gitt fellingstillatelse, sier Otnes.

Men de må først dokumentere tapene for å få fellingstillatelse på rovdyrene.

– Det synes jeg er trasig. Vi vet at vi får tapene, men vi er nødt til å ha dem før vi får gjøre noe med det, sier Otnes.