NRK Meny
Normal

Før var han jakta på – nå jakter han jobb

For 10 år siden var det skrikende mangel på ingeniører. Nå etter at krisa slo inn over oljenæringa, er det arbeidsledige ingeniører som Robert Rønstad som må jakte jobb – både her og kanskje utenlands.

Robert Rønstad

Arbeidssøkende ingeniør Robert Rønstad sier de vil ha jobb og være med å bidra til den nødvendige omstillinga i samfunnet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Prosjektlederjobben på småkraft var over for 8 måneder siden. Etter det har Robert Rønstad fra Ålesund jakta ny jobb som ingeniør i et marked som nå har overtall av ingeniører. Robert er tillitsvalgt i ingeniørorganisasjonen NITO og føler med alle kollegene som er blitt overflødige i markedet.

– Jeg kjenner på meg at dette er utfordrende og at det er mange om beinet nå. Det er absolutt arbeidsgivers marked og de kan velge. Her er mye godt kvalifiserte folk som er ute på jobbsøkermarkedet nå.

Jobbsøkerseminar for ingeniører

Arbeidsledige ingeniører på jobbsøkerkurs i Molde i regi av NITO og NAV

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Robert Rønstad er på jobbsøkerseminar i Molde sammen med et titalls andre arbeidsledige ingeniører – et seminar i regi av NITO og NAV. Robert har sjøl gjort en stor innsats på å få seg ny jobb og kommet til mange jobbintervjuer, både andre og tredje gangs intervjuer, vært med på prosesser som er startet helt på nytt igjen.

– Det har vært ganske mye jobb å søke jobb, brukt nettverket mitt mye, snakket mye rundt om i småbedrifter som har veldig mye å gjøre, men samtidig er de så få ansatte at de har for lite kapasitet til å følge og ansette nye.

Vurderer så søke i utlandet

Robert Rønstad har startet dialogen med NAV Eures i Tyskland for å justere CV-en til tyske forhold. Men han får også tilbakemelding på at språk er veldig viktig.

– Men det er ikke mer viktig med språk, enn at har man hatt tysk på videregående et par år, så har man allerede et godt grunnlag å jobbe videre med, sier Rønstad. Vi må tørre se litt utenfor fylkesgrensene og landegrensene og tørre velge en litt mer mobil tilværelse, men det må skje i samråd med familien.

Må by mer på seg sjøl

Jørn Eilertsen

– Ikke alle ingeniører kan lykkes overalt, sier rådgiver Jørn Eilertsen i NITO, men veldig mange av dem har kompetanse.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vi må få mer kunnskap om hvordan arbeidsmarkedet fungerer og hvordan man skal framstille seg sjøl best mulig. Det sier rådgiver Jørn Eilertsen i NITO som er en av arrangørene til jobbsøkerseminaret i Molde.

Får du denne kunnskapen, så er det mer grunn til optimisme, for det finnes arbeidsplasser framover – stikkord som bygging av Møreaksen og nytt sjukehus blir nevnt.