Tusenvis møtte opp for å hedre krigshelten

Flere tusen fylte rådhusplassen under avdukingen av Rønneberg-statuen.

Prinsesse Astrid Fru Ferner fikk æren av å avduke Rønneberg-statuen

Prinsesse Astrid fru Ferner avduket statuen av motstandshelten Joachim H. Rønneberg på hans 95-årsdag. Foto: Brede Røsjø/NRK

Joachim Rønneberg under avduking av statuen hans

Her sitter 95-åringen Joachim Rønneberg sammen med Norges forsvarssjef Haakon Stephen Bruun-Hanssen.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Prinsesse Astrid Fru Ferner fikk æren av å avduke kunstner Håkon Anton Fagerås bronseskulptur av motstandsmannen Joachim Rønneberg.

Hun ankom rådhusplassen i en blå drakt og ble hilset av flere tusen tilskuere. Hun ble mottatt av ordfører Bjørn Tømmerdal, og geleidet bort til Rønneberg. Sammen avduket de statuen.

Dypt respektert

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal, forteller i sin tale at Rønneberg har stilt opp for lokalsamfunnet og holdt mange foredrag om de ulike aksjonene han har vært med på – uten å virke heltemodig.

Rønnebergstatua

Rønneberg-statuen ble lørdag avduket på rådhusplassen i Ålesund.

Foto: Frode Berg / NRK

– I dag skal vi endelig få gleden av å gi Joachim Rønneberg og hans medsoldater anerkjennelse. Vi i Ålesund er heldige som har hatt Joachim blant oss i så mange år, sa ordføreren.

– Motstandsmannen og kringkastingsmannen Joachim Rønneberg er, og har alltid vært, en dypt respektert innbygger i Ålesund.

En heder til Rønneberg

Statuen skal hedre dem som kjempet for Norges frihet under 2. verdenskrig. Olav Arne Fiskerstrand, administrerende direktør i Sparebanken Møre forklarer hvorfor banken finansierer prosjektet.

– Dette er en heder til Joachim H. Rønneberg og de han samarbeidet med. Det er også en gave til byen og distriktet, til de som dro ut for å kjempe for folk og fedreland.

– Som Rønneberg selv understreker er fred og frihet ingen selvfølge. Det er umåtelig viktig å formidle denne historien til kommende generasjoner, sier Fiskerstrand.

Statuen er laget av kunstneren Håkon Anton Fagerås og består av en sokkel i granitt og en helfigur som viser Rønneberg i en positur som entrer et bratt lende. Statuen er et initiativ fra Ålesund Øst Rotary Klubb og Aalesunds Museum, og er finansiert av blant andre Sparebanken Møre som bidrar med omtrent 1 million kroner.

Statuen vil ha en inskripsjon med opplysninger om hva statuen forteller og navn på dem som deltok i to av de mest kjente aksjonene Rønneberg ledet; Tungtvannsaksjonen på Rjukan og operasjon Fieldfare i Tafjordfjella på Sunnmøre. Rønneberg er opptatt av å huske på alle de andre menneskene som hjalp til med disse aksjonene.

Avduking av Rønnebergstatua

Joachim Rønneberg var tydelig beveget av talene som var holdt i hans ære lørdag.

Foto: Frode Berg / NRK