– Rønneberg er opptatt av at dette ikke skal handle bare om han

I anledning avdukingen av statuen av Joachim H. Rønneberg åpnet Aalesunds Museum en utstilling om hans liv.

Prinsesse Astrid Fru Ferner og Ole Ellefsen ved Aalesund Museum

Prinsesse Astrid Fru Ferner fikk en grundig omvisning av Rønneberg hos Aalesund Museum lørdag.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Prinsesse Astrid Fru Ferner og Joachim Rønneberg ved Aalesund Museum

Prinsessen var en av de aller første som fikk se utstillingen som er basert på Rønnebergs liv.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Joachim Rønneberg

Til tross for sine 95 år og svært innholdsrike liv er Rønneberg fremdeles sprek og svært engasjert. Rønneberg er den siste gjenlevende etter tungtvannsaksjonen på Vemork.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Utstillingen handler om den store innsatsen Rønneberg gjorde, sammen med flere andre, under andre verdenskrig. Prinsesse Astrid Fru Ferner var den første som fikk se utstillingen.

Spesiell utstilling

Museumsbestyrer Ole M. Ellefsen syns det er kjempespennende at de får vise frem effekter fra Rønnebergs liv.

– Vi benyttet sjansen til å lage en spesiell utstilling knyttet til hans navn, forteller museumsbestyrer Ole M. Ellefsen.

– Men han er veldig opptatt av at dette ikke skulle handle bare om han. Det handler også om alle de andre menneskene som hjalp til, og de som var sammen med han på blant annet Fieldfare og tungtvannsaksjonen.

Fyller 95 år

Avdukingen og utstillingsåpninga skjer på Joachims 95 års dag, og han var selv til stede i Aalesunds Museum. Der fikk han fortelle prinsessen om blant annet tungtvannsaksjonen ved Rjukan.

– Utstillingen er en forsvarshistorisk utstilling basert på Rønnebergs liv. Han er betydningsfull i norsk forsvarshistorie, og han har også stor betydning for museet vårt, sier Ellefsen og legger til at utstillingen vil bli stående så lenge de føler de har behov for det.

For å markere dagen, åpner Aalesunds Museum ei severdig spesialutstilling fra 2. verdenskrig med bilder, klær og andre gjenstander fra motstandskampen.

Avduking av statuen

Prinsesse Astrid fru Ferner står for avdukingen av Rønneberg-statuen på rådhusplassen i Ålesund klokken 13 lørdag.

Mange var til stede på Aalesund Museum lørdag formiddag. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ble tatt imot av ordfører Bjørn Tømmerdal. Flere fra forsvaret var også til stede for å hedre den 95 år gamle krigshelten.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Warholm

Warholm knuste verdensrekorden og tok OL-gull: – Helt hinsides