NRK Meny
Normal

- Vi håper på flere hundre underskrifter

Næringslivet fra hele Vestlandet mobiliserer for et fergefritt E39.

Ferjefri E39

Vestlandet har mange fjorder der folk er avhengig av ferger. Bå de næringslivet og Vestlandsrådet ønsker fjordkryssinger som er fergefrie.

Foto: Frå presentasjonen til fylkeskommunane

Bedriftene i alle de fire vestlandsfylkene blir oppfordret om å være med på et felles opprop over nyttår.

Om noen måneder legger regjeringa frem sitt forslag til Nasjonal Transportplan. Mange er spent på hva regjeringen vil komme med.

- Vi må vise muskler, vi må vise styrke

Jan Atle Stang

NHO-direktøren i Sogn og Fjordane, Jan Atle Stang, tror et felles opprop for Vestlandet vil være slagkraftig.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Et felles opprop er nødvendig dersom vi skal få gjennomslag, sier NHO-direktøren i Sogn og Fjordane, Jan Atle Stang.

- Skal vi ha en sjanse til å få en del av midlene som må til for å få realisert et fergefritt E39 så må vi posisjonere oss. Vi må vise muskler, vi må vise styrke. For det er sterke krefter andre steder i landet som ønsker å legge beslag på de samme midlene, sier Jan Atle Stang.

- Hvor mange underskrifter håper dere å få?

- Vi håper på flere hundre.

Kjører du fra Stavanger i sør til Trondheim i nord må du krysse åtte fjorder ved hjelp av ferge. Dette er en flaskehals for varetransporten og et hinder for de bedriftene som vil ha mer tilgang på arbeidskraft.

Avstandsulempe

Å erstatte fergene med broer og tunneller har en svimlende pris, totalsummen er på rundt 100 milliarder kroner.

Men NHO-direktøren i Hordaland, Tom Knudsen jobber for en fremtid uten ferger.

- Vi har jo en betydelig avstandsulempe i forhold til markedene i Europa og fergene gjør det ikke noe bedre. Jeg pleier å si det slik: hadde man på Østlandet akseptert hvis vegen var stengt i en halv time og så åpen i fem minutter og så stengt i en halv time igjen. Jeg tror aldri man ville ha akseptert det. men slik er situasjonen med fergene her i Hordaland. Derfor jobber vi for et fergefritt E39, sier Tom Knudsen.

- Vi vil ikke vente lenger

Torill Ytreberg

NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, har allerede levert et opprop støttet av 81 bedrifter i Møre og Romsdal.

Foto: Odd Kristian Dahle / NRK

Knudsens kollega i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, var på Stortinget mandag og leverte et opprop med underskrifter fra 81 bedrifter i hennes eget fylke.

Nå håper hun at et samlet Vestlandet vil gi stor slagkraft. For kampen om pengene er knallhard.

- Jeg tror oppropet vil være rimelige sterk kost. For det er et krav fra næringslivet om at vi ikke vil vente lenger. Nå må vi få disse strekningene på plass. Vi ønsker en intercitysatsing på Østlandet, men vi må også ha denne transportkorridoren på Vestlandet, sier Ytreberg.

Roser næringslivet

Jon Aasen

Fylkesordførern i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap), roser NHO og nærisnglivet.

Foto: Frode Berg / NRK

Et fergefritt E39 er også en kampsak for Vestlandsrådet. Fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap) var med til Stortinget da Ytreberg leverte underskriftene fra Møre og Romsdal. Aasen roser initativet fra NHO.

- Budskapet fra næringslivet er veldig tydelig og det hever debatten og understreker hvor viktig dette er for vår region. Så intiativet fra NHO og responsen fra næringslivet er veldig, veldig bra, sier Aasen.

- Dette representerer 1,7 millioner mennesker og står for 50 prosent av verdiskapinga i kongeriket så hvis ikke dette har slagkraft så skjønner jeg lite, sier NHO-direktøren i Sogn og Fjordane, Jan Atle Stang.