NRK Meny
Normal

Ålesund vant politimesterkampen- Kristiansund er skuffet

Politidirektoratet har tatt et valg. Onsdag ble det klart at politimester Ingar Bøen skal ha kontor i Ålesund. I Kristiansund er skuffelsen stor.

Ålesund

I dag ble det klart at hovedsetet for den nye politimesteren i Møre og Romsdal blir i Ålesund.

Foto: Terje Reite / NRK

Ingar Bøen

ÅLESUND: Politimester Ingar Bøen skal sitte i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Det har vært kamp om hvor politimesteren for det nye politidistriktet Møre og Romsdal, skal ha hovedsete. Spørsmålet har stått mellom Ålesund og Kristiansund. De som har tatt til orde for nordmørsbyen, mener at siden politimesteren er den øverste sjefen for sokkelberedskapen, er det naturlig at politimesteren er lokalisert til Kristiansund.

I dag er det klart at Ålesund får politimesteren, slik som Politidirektoratet anbefalte. Ingar Bøen ble i november utnevnt som politimester i Møre og Romsdal politidistrikt.

– Jeg søkte jobben uavhengig av plassering og jeg har forberedt meg på begge alternativene. I dag fokuserer jeg hverken på fordeler eller ulemper, jeg bare konstaterer at det er bestemt, sier han til NRK.

Kjell Neergaard

Ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap), er skuffet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Svært skuffet

Ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap), sier at han er spent på å høre begrunnelsen for hvorfor Ålesund ble valgt. Kristiansund har brukt sokkelberedskapen som argument for at politimesteren bør lokaliseres dit.

– Det er en voldsom skuffelse i Kristiansund, sier Neergård.

Også det regjeringen har sagt om at statlige arbeidsplasser skulle fordeles rundt om i landet, mener ordføreren ikke er verdt papiret det er skrevet på.

– Vi hadde håpet at sokkelberedskapen og statlige arbeidsplasser, gjorde at vektskålen helte i vår retning, men det gjorde det ikke, sier ordføreren.

Det var 27 politidistrikt i Norge før regjeringspartiene ble enige om den såkalte nærpolitireformen i mai i år.

Etter mange runder ble det til slutt konkludert med at vi skal ha 12 politidistrikter.

Dette mener moldeordføreren:

Moldeordfører Torgeir Dahl sier det no var godt med ei avklaring om hvor politimester skal plasseres

Moldeordfører Torgeir Dahl er glad for avklaringa og sier Ålesund og Kristiansund nesten var likeverdige

Uunngåelig at folk blir skuffet

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har forståelse for at en del gir uttrykk for skuffelse over de endelige beslutningene.

– Det er stort engasjement for hvor de nye hovedsetene skal ligge, både i etaten og lokalsamfunn ulike steder i landet. Mange har kjempet for sin by, og det er uunngåelig at noen blir skuffet. Jeg er likevel trygg på at vi har tatt riktige beslutninger. Totalt sett mener jeg dette gir de nye distriktene beste mulige arbeidsbetingelser for å levere gode polititjenester der folk trenger oss, sier Humlegård i en pressemelding.

Her er de nye politihovedsetene: Kirkenes er hovedsete i Finnmark politidistrikt, Tromsø i Troms, Bodø i Nordland, Trondheim i Trøndelag, Ålesund i Møre og Romsdal, Bergen i Vest, Stavanger i Sørvest, Kristiansand i Agder, Tønsberg i Sør-Øst, Oslo, Ski i Øst, og Hamar i Innlandet.

LES OGSÅ: