NRK Meny
Normal

– Tror det kan bli vanskelig for Møre og Romsdal å fortsette som eget fylke

Ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap), mener det er naturlig for søre Sunnmøre å se mot Vestlandet dersom Møre og Romsdal ikke fortsetter som eget fylke.

Jørgen Amdam

å være en del av en midt-norsk region med Trøndelag blir upraktisk og vanskelig for søre Sunnmøre, mener ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap).

Foto: Trond Vestre / NRK

Regjeringa vil gjennomføre en reform der flere fylke kan bli slått sammen, og skal legge frem forslag om nye oppgaver til fylkene i løpet av våren.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner skal legge frem forslag om nye oppgaver til fylkene i løpet av våren.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

11.april skal landets fylkesordførere presentere sine krav om nye oppgaver.


Jørgen Amdam som også har drevet utredningsarbeid om det fremtidige fylkesnivået som professor i samfunnsplanlegging, er spent på hva regjeringa vil gjøre med dagens 19 fylker.

Nasjonalt grep

– Dersom en gjør et nasjonalt grep så tror jeg en kommer ned til rundt 10 fylker. Det har ingenting for seg å redusere fra 19 til 16. Jeg tror heller en vil prøve å rydde opp slik at en får en bedre regional struktur, og det som er mest sannsynlig da er at en vil ta utgangspunkt i de større byene og bygge regioner rundt disse. Og det er i den sammenheng at Møre og Romsdal kan komme i en skikkelig klemme, sier Jørgen Amdam.

– Tror du Møre og Romsdal vil bestå som eget fylke?

– Jeg tror faktisk ikke det. Dersom det blir et nasjonalt grep tror jeg Møre og Romsdal vil få store problemer med å bestå som et eget område, sier Amdam.

Aasen ser nordover

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) tror Møre og Romsdal vil bestå som eget fylke, men skulle det gå i vasken tror han hele fylket vil gå nordover.

Foto: Hallstein Vemøy / NRK

Fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap), kjemper for at Møre og Romsdal skal bestå som eget fylke i fremtiden. Han har ingen tro på at det blir en omfattende regionreform med mange nye oppgaver til fylkene. Han tror heller ikke at det blir en massiv flukt av nordmøringer til Trøndelag.

Men dersom Møre og Romsdal ikke får fortsette på egenhånd tror han fylket vil gå nordover og velge Trøndelag fremfor Vestlandet.

– Vi er helseregion nordover, vi er vegregion nordover, næringsmiddelsektoren peker nordover og nå har vi også NTNU nordover. Det ligger i ryggmargen at sunnmøringen er vestlending. Men det kan ikke være ryggmargen og føleleser som styrer dette. Det må være noe mer. Nå vet jeg at jeg provoserer veldig mange på Sunnmøre. Men dersom vi ikke skal være et eget fylke så tror jeg tiden taler for at vi går nordover, sier Jon Aasen.

– Vanskelig og upraktisk

Men å bli en del av en midt-norsk region sammen med Trøndelag, blir vanskelig for søre Sunnmøre, tror ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap).

– Ja, jeg tror det blir vanskelig. Det henger blant sammen med problemene vi har med for eksempel kommunikasjonene i forhold til Trondheim og St. Olavs. Fra Hovden har vi gode flyruter til Bergen. Skal vi til Trondheim må vi til Ålesund og derfra er det også et dårlig flytilbud nordover, sier Jørgen Amdam.

– Ideelt sett hadde jeg gjerne sett at vi hadde en region som omfattet store deler av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, sier Amdam.