Hopp til innhold

Kartet som viser at det er vår tur nå

Kartet viser at de nye akuttmottakene for asylsøkere fordeler seg over hele landet. Men ett område er blankt. Området mellom Bergen og Kristiansund er totalt blottet for slike mottak.

Akuttmottak i Norge

Store deler av Vestlandet har dermed ikke kommet med i dugnaden for å avhjelpe flyktningkrisen som Norge har fått føling med i høst.

I høst er det etablert akuttplasser Tysvær og Fjell i Hordaland og Kristiansund i Møre og Romsdal. Men dette er de eneste som er satt i drift i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Det pågår imidlertid et intenst arbeid for å få opprettet både nye akuttmottak og ordinære asylmottak også i dette området. Både i Halsa, Hareid og i Herøy i Møre og Romsdal er avtalene allerede underskrevet. Og i Ålesund går debatten for fullt om den store Sparebanken Møre Arena skal bli akuttmottak for 500 asylsøkere.

– Det kan nok være noe tilfeldig at hele stripen mellom Bergen og Kristiansund står blank. Men behovet er stort nå, sier kommunikasjonsrådgiver hos UDI Midt-Norge, Tove Fasting, til NRK.

Asylsøkere på Atlanten turistsenter

Atlanten camping er så langt det eneste akuttmottaket som er satt i drift i Møre og Romsdal, sammen med et hotell i nordmørsbyen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Alle må bidra

Hos fylkesmannen i Møre og Romsdal er det beredskapssjefen som holder oversikt over aktuelle steder for å etablere akuttmottak. Siden avtalene oftest inngås direkte mellom UDI og eierne av mottaksstedene, har både fylker og kommuner ofte liten påvirkning når det gjelder lokaliseringsstedene for akuttmottakene.

Men signalene fra sentrale myndigheter er at alle må bidra nå. De som ikke allerede har opprettet mottak, må regne med at det er behov for lokaler også i deres kommune, sier fylkesbereskapssjef Stine Sætre.

Kommunene i Møre og Romsdal har sendt inn lister over aktuelle lokaliseringssteder. Disse listene inneholder alt fra nedlagte skoler, industribygg og overnattingsbedrifter.

I Ålesund pågår diskusjonen om Sunnmørshallen skal bli akuttmottak for 500 asylsøkere. Det er imidlertid sterk strid også innad i styret i Ålesund storhall. Tirsdag legges det trolig frem alternative forslag til lokalisering av akuttmottak i Ålesund.

– Situasjonen er akutt og kritisk, og vi er nødt til å ta i bruk nye løsninger for å skaffe flyktningene tak over hodet. UDI Midt Norge synes det er svært positivt at Ålesund kommune jobber med å finne flere løsninger for akuttmottak, deriblant annet Sunnmørshallen. I den krisesituasjonen vi opplever nå vil idrettshallen være et godt tilbud for en kort periode mens vi jobber med å finne mer permanente løsninger, sier Fasting.

Christineborg

Christineborg på Runde i Herøy er et av mottakene som straks skal ta imot asylsøkere. Avtalen er signert og avtalen gjelder fra sist fredag.

Foto: Heidi Fagna / NRK

Dette er akuttmottakene i Møre og Romsdal

  • Atlanten camping, Kristiansund
  • Hotell Kristiansund.
  • Christineborg, Herøy. Avtale med UDI er inngått for perioden 20/11-16/1. 150 mottaksplasser.
  • Hybelbygg, Tjørvåg. Midlertidig mottak med 75 plasser.
  • Hareid Hotell. Avtale inngått, men ikke satt i drift. 100 plasser.

Nyopprettede asylmottak i Møre og Romsdal

  • Gamle Valsøybotten skole, Halsa. Avtalen er inngått men ikke satt i drift ennå.
  • Privatboliger i Kristiansund. Hero. I drift fra desember 2015.

Eksisterende ordinære asylmottak i Møre og Romsdal

  • Hareid mottak for enslige mindreårige. Link AS
  • Sunndal mottak. Sunndal kommune
  • Sunndal mottak, avdeling for enslige mindreårige. Sunndal kommune
  • Søre Sunnmøre mottak. Ulstein. Link AS
  • Søre Sunnmøre mottak, avdeling for enslige mindreårige. Link AS
  • Tingvoll mottak. Tingvoll kommune.
  • Volda mottak. Link AS
  • Volda mottak, avdeling for enslige mindreårige. Link AS
  • Ålesund mottak. Hero Norge AS.

Ny anbudsrunde

Noen av de ordinære mottakene har også fått utvidet kapasitet i forbindelse med flyktningkrisen i høst.

UDI har også ute en ny anbudsrunde for faste, ordinære asylmottak. Her ønsker UDI å få opprettet 30.000 nye mottaksplasser.

Dette er plasser vi ønsker å få opprettet i alle regionene i Norge, sier Tove Fasting i UDI Midt-Norge.

Søknadsfristen i denne anbudsrunden er 11. desember.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL